Czerwona soczewica z bakłażanem w papierze ryżowym
Dla dwóch osób:
5 kart papieru ryżowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1 łyżeczki bulionu
1/2 bakłażana
sól
1/2 szklanki oliwy z oliwek
W małym rondelku gotować soczewicę, bulion i doprowadzić do gotowania.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż soczewica pochłonie płyn.
Pokroić bakłażana na c ienkie plasterki.
Nawodnić papier ryżowy przez włożenie go na chwilę do ciepłej wody.
Nałożyć co najmniej 1:59 łyżki pasztetu z soczewicy w środku papieru ryżowego.
Włożyć dwa plastry bakłażana na górze.
Zawinąć papier ryżowy.
Pędzlem z oliwą z oliwek posmarować wierzch papieru ryżowego.
W rozgrzanym do 180°C piekarniku piec paczuszki przez 30 minut, aż zbrązowieją i będą chrupiące.
Podawać na ciepło lub na zimno.