Sushi z marchewką, burakiem, kapustą i białą rzodkwią
2 porcje:
Ryż:
1 szklanka białego ryżu
2 1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
4 łyżki octu z ryżu
1/2 marchewki, drobno startej
2 arkusze nori
Farsz warzywny:
1/2 marchewki
1/3 białej rzodkwi
1/3 surowych buraków
2 łyżki octu
1/2 liści kapusty
4 krople sosu sojowego
Mogą być przydatne: maty bambusowe (może zastąpić folia) i ostry nóż.
Ryż ugotować po japońsku:
W dużym garnku umieścić wodę i ryż oraz drobno startą marchewkę i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż cała woda wchłonie się przez ryż.
Wyłączyć ciepło i pozostawić przykryty.
Tymczasem obrać i drobno posiekać marchew, rzodkiewki, buraki.
Przygotować marynatę, mieszając ocet i sos sojowy.
Zamarynować warzywa w tej mieszaninie, starając się pokryć je w całości.
W rondelku stopić cukier, 2 łyżki octu, stale mieszając, aby uzyskać gęsty sos.
Dodać go do ryżu i wymieszać delikatnie z mieszanką ryżu.
Ryż powinien zostać scalony w piłkę.
Pozostawić do schłodzenia na co najmniej 10 minut.
Położyć nori na macie bambusowej.
Położyć na pół arkusza nori cienką warstwę ryżu.
Pamiętać o 25mm granicy wokół nori.
W środku ryżu dodać pokrojone w plasterki marchew, buraki i rzodkiewki.
Położyć pasek kapusty.
Zwinąć nori, naciskając mocno.
Zamknij nori, przeciągając mokry palec na kończącym roladkę końcu nori.
Odstawić na 10 minut do lodówki.
Nori absorbuje wilgoć z ryżu i będzie przylegać wokół niego.
Ostrym nożem, pokroić sushi na kawałki grubości 2cm.