Sushi z marchewką, burakiem, kapustą i białą rzodkwią

Published on by Sufrin

http://farm4.static.flickr.com/3320/3227321457_48499ef19f_m.jpg

 

 

2 porcje:


Ryż:
1 szklanka białego ryżu
2 1/2 szklanki wody

2 łyżki cukru
4 łyżki octu z ryżu
 1/2 marchewki, drobno startej

2 arkusze nori


Farsz warzywny:
1/2 marchewki
1/3 białej rzodkwi
1/3 surowych buraków
łyżki octu
1/2 liści kapusty
4 krople  sosu sojowego
 


 Mogą być przydatne: maty bambusowe (może zastąpić folia) i ostry nóż.


Ryż ugotować po japońsku:

W dużym garnku umieścić wodę i ryż oraz  drobno startą marchewkę i doprowadzić do wrzenia.
 Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż cała woda wchłonie się przez ryż.
Wyłączyć ciepło i pozostawić przykryty.

Tymczasem obrać i drobno posiekać marchew, rzodkiewki, buraki.
Przygotować marynatę, mieszając ocet i sos sojowy.
Zamarynować warzywa w tej mieszaninie, starając się pokryć je w całości.

W rondelku stopić cukier, 2 łyżki octu, stale mieszając, aby uzyskać gęsty sos.
Dodać go do ryżu i wymieszać delikatnie z mieszanką ryżu.
Ryż powinien zostać scalony w piłkę.
Pozostawić do schłodzenia na co najmniej 10 minut.

Położyć nori na macie bambusowej.

Położyć na pół arkusza nori cienką warstwę ryżu.
Pamiętać o 25mm granicy wokół nori.
W środku ryżu dodać pokrojone w plasterki marchew, buraki i rzodkiewki.
Położyć pasek kapusty.
Zwinąć nori, naciskając mocno.

Zamknij nori, przeciągając mokry palec na kończącym roladkę końcu nori.

Odstawić na 10 minut do lodówki.

Nori absorbuje wilgoć z ryżu i będzie przylegać wokół niego.

Ostrym nożem, pokroić sushi na kawałki grubości 2cm.

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post