Gołąbki z pikantnym tofu w sałacie
Na 16 gołąbków
Nadzienie:
- 2 łyżeczki oleju
- 1 średnia cebula, posiekana (1 1/2 szklanki)
- 1 łyżka zmiażdżonego imbiru
- 1 łyżka zmiażdżonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 2 ząbki, zmiażdżony (2 łyżeczki)
- 450 g tofu, kostka
- 4 łyżki nisko sodowego sosu sojowego
- 4 łyżki sosu hoisin (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżeczki sosu z chilli lub suszonego zmielonego
- 16 liści sałaty masłowej lub lodowej
Dla ozdoby potrawy:
- 1 duża marchewka, starta
- 1/2 szklanki szczypiorku, pokroić
- 1/2 szklanki świeżej mięty, pokroić
- 1/2 szklanki orzeszki ziemne, pokruszyć
- sos hoisin i chilli
1. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodać cebulę, imbir, trawę cytrynową i czosnek.
Smażyć 7 do 10 minut, aż cebula będzie miękka i zacznie brązowieć.
Dodać tofu , gotować 4 minuty lub do momentu zawrzenia.
Wmieszać sos sojowy, sos hoisin i chilli.
Przenieść do miski.
2. Sałatę położyć na talerzu dla ozdoby.
Goście mogą samodzielnie owinąć mieszankę tofu w liście sałaty, a na wierzch wybrać interesujące dodatki do potrawy.
Składniki odżywcze na jednego gołąbka
kcal 88
białko 5 g
tłuszcze ogółem 4 g
tłuszcze nasycone 0,5 g
węglowodany 8 g
cholesterol 0 mg
sód 260 mg
błonnik 2 g
cukier 3 g