Gołąbki z pikantnym tofu w sałacie

Published on by Sufrin

http://www.vegetariantimes.com/media/originals/10794-medium.jpg

 

Na 16 gołąbków

 

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 średnia cebula, posiekana (1 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka zmiażdżonego imbiru
  • 1 łyżka zmiażdżonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 2 ząbki, zmiażdżony (2 łyżeczki)
  • 450 g tofu, kostka
  • 4 łyżki nisko sodowego sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu hoisin (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżeczki sosu z chilli lub suszonego zmielonego
  • 16 liści sałaty masłowej lub lodowej

 

Dla ozdoby potrawy:

  • 1 duża marchewka, starta
  • 1/2 szklanki szczypiorku, pokroić
  • 1/2 szklanki świeżej mięty, pokroić
  • 1/2 szklanki orzeszki ziemne, pokruszyć
  • sos hoisin i chilli 

1. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu.

Dodać cebulę, imbir, trawę cytrynową i czosnek.

Smażyć 7 do 10 minut, aż cebula będzie miękka i zacznie brązowieć.  

Dodać tofu , gotować 4 minuty lub do momentu zawrzenia.

Wmieszać sos sojowy, sos hoisin i  chilli.  

Przenieść do miski.

2. Sałatę położyć na talerzu dla ozdoby.

Goście mogą samodzielnie owinąć mieszankę tofu w liście sałaty, a na wierzch wybrać interesujące dodatki do potrawy.

Składniki odżywcze na jednego gołąbka

kcal 88

białko 5 g

tłuszcze ogółem 4 g

tłuszcze nasycone 0,5 g

węglowodany 8 g

cholesterol 0 mg

sód 260 mg

błonnik 2 g

cukier 3 g

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post