Zapiekanka ryżowa z marchewką, pomidorami i orzeszkami

Published on by Sufrin

http://www.tarladalal.com/members/9306/images/carrot_rice-2982.jpg

 

Na 8 porcji:

 

3 szklankii gotowanego brązowego ryżu - nie powinien być zbyt nasycone wodą
 3 szklanki grubo startej marchwi
 3 szklanki orzeszków ziemnych świeże, drobno zmielone (w młynku do kawy) 
 2 małe cebule, drobno posiekane

 1-2 pomidory

 3 łyżki oleju
 sól
      

Wymieszać dobrze wszystkie składniki, aby masa dobrze się zlepiła. 
Rozprowadzić mieszaninę w
wysmarowanym tłuszczem naczyniu ceramicznych lub szklanym do zapiekania. 
Dodać warstwę surowych pomidorów, połowę, wyciąć stroną w dół
Obudować  folią aluminiową tak, aby nie dotykała żywności.
Piec przez godzinę i kwadrans w 220°C.
     Podawać z zielonymi warzywami, jak: groszek, brokuły, zielona fasola, cukinia parze, itp...

 

 

źródło i zdjęcie

Published on Ryż

Comment on this post