Aronia i Borówka i Czarna jagoda

Published on by Sufrin

ARONIA

Witamina B 1, B 2, B3 - utrzymują prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego. B 3 obniża poziom złego cholesterolu - miażdżyca.


Antocyjany - barwniki roślinne opóźniają procesy starzenia się i chronią serce. Wzmagają przemianę materii, łagodza dolegliwości trzustki, wątroby.

Usuwanie toksyn.

Reguluje wydzielanie insuliny.


***

BORÓWKA

Witamina C, garbniki wzmacniają odporność.

Czerwony barwnik zapobiega bolesnym infekcjom układu moczowego.

Pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi.


***

CZARNA JAGODA


Antocyjany wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol.

Flawonoidy opóźniają procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Działa moczopędnie, łagodzi stany zapalne nerek i pęcherza moczowego.

Garbniki łagodzi biegunki, działa bakteriobójczo, niszczy pasożyty.

Pektyny i kwasy organiczne wspomaga trawienie, potas reguluje prace układu krążenia.

Glukochinon - działanie podobne do insuliny - stabilizuje poziom cukru we krwi.




Źródło: Jedzenie, które leczy


Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post