Rzeżucha - wartości odżywcze

Published on by Sufrin

5500728076_c6b9957658.jpg

 

Pieprzyca siewna pochodzi z Azji i Afryki. To bomba witaminowa o charakterystycznym smaku i zapachu. Dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.

 

28 g to równowartość:

 

9 kcal,

1 g białka,

4 mg sodu,

1937 IU (39% zalecanego dziennego spożycia) witaminy A,

19,3 mg wit. C (32%),

0,2 mg wit. E,

1,52g wit. K (190% (sic!),

kwas foliowy 2,24g (6%),

witaminy z grupy B, a także minerały:

wapń 22,7mg,żelazo 0,4mg i fosfor 21,3mg to 2% zalecanego dziennego spożycia.

10,6 mg magnezu (3%),

potas 170mg (5%)

i mangan 0,2mg (8%).

Kwasy tłuszczowe omega-3 w rzeżusze wynoszą 21,3mg, a omega-6 42,6mg.

 

Jest też źródłem łatwo przyswajalnego jodu, dlatego poleca się ją osobą z niedoczynnościa tarczycy. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki.

 

Wspaniała w czasie przesilenia wiosennego, gdy organizm czuje się osłabiony i brakuje mu energii, a zależy nam na odporności.

 

źródło: Flickr

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post