Aloo gobi z chlebkiem naan

Published on by Sufrin

Wymawia się "alu gobi".
Potrawa wywodzi się z kuchni pakistańskiej i hinduskiej.
Robi się ją z ziemniaków, kalafiora i hinduskich przypraw.
Ma barwę żółtą w wyniku użycia przyprawy o nazwie turmenik. Czasami dodaje się kalonji lub liście curry.
Używa się czosnku, imbir, cebulę, kolendrę, ziemniaki, groszek zielony i kminek.

pomidory, ziemniaki = aloo

kalafior = gobi


Na dnie garnka usmażyć cebulę na oliwie.
Dodać przyprawy: liść laurowy, sól, kolendrę, paprykę w proszku.
Dodać warzywa.
Chwilę gotować, a następnie dusić.

Naan

mąka, drożdże, cukier - zrobić rozczyn

Do rozczynu dodać mak, wodę, kminek, sól i jogurt sojowy naturalny.

Wyrobić.

Odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć na suchej patelni.

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post