Aloo gobi z chlebkiem naan
Wymawia się "alu gobi".
Potrawa wywodzi się z kuchni pakistańskiej i hinduskiej.
Robi się ją z ziemniaków, kalafiora i hinduskich przypraw.
Ma barwę żółtą w wyniku użycia przyprawy o nazwie turmenik. Czasami dodaje się kalonji lub liście curry.
Używa się czosnku, imbir, cebulę, kolendrę, ziemniaki, groszek zielony i kminek.
pomidory, ziemniaki = aloo
kalafior = gobi
Na dnie garnka usmażyć cebulę na oliwie.
Dodać przyprawy: liść laurowy, sól, kolendrę, paprykę w proszku.
Dodać warzywa.
Chwilę gotować, a następnie dusić.
Naan
mąka, drożdże, cukier - zrobić rozczyn
Do rozczynu dodać mak, wodę, kminek, sól i jogurt sojowy naturalny.
Wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na suchej patelni.
Potrawa wywodzi się z kuchni pakistańskiej i hinduskiej.
Robi się ją z ziemniaków, kalafiora i hinduskich przypraw.
Ma barwę żółtą w wyniku użycia przyprawy o nazwie turmenik. Czasami dodaje się kalonji lub liście curry.
Używa się czosnku, imbir, cebulę, kolendrę, ziemniaki, groszek zielony i kminek.
pomidory, ziemniaki = aloo
kalafior = gobi
Na dnie garnka usmażyć cebulę na oliwie.
Dodać przyprawy: liść laurowy, sól, kolendrę, paprykę w proszku.
Dodać warzywa.
Chwilę gotować, a następnie dusić.
Naan
mąka, drożdże, cukier - zrobić rozczyn
Do rozczynu dodać mak, wodę, kminek, sól i jogurt sojowy naturalny.
Wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na suchej patelni.