Rachatłukum - słodycz z Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu

Published on by Sufrin

4391414338_9af18ccf56.jpg

 

 

Rachatłukum, rahat lokum, lokum, turkish delight, bombay karachi halwa wszystkie te nazwy skrywają słodycz orientalnych i śródziemnomorskich smaków.

 

http://www.smakimprezy.pl/wp-content/uploads/lokum1aa.jpg

 

Smakołyk podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.

Smakuje jak galaretka owocowa.

 

2911989351_a2b6dcfba5.jpg

 

*  2,5 szklanki cukru
* 2 szklanki wody
* 15 łyżek skrobi kukurydzianej
* 3 łyżki płatków róży w cukrze lub konfitury z płatków róży
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka wody różanej
* cukier puder do posypania
* masło do natłuszczenia formy

 

W miseczce mieszam skrobię kukurydzianą z 125 ml wody lub ewentualnie większą ilością ale muszę wtedy mniej wlać wody na patelnię.  Do rondelka pokrytego teflonem wlewam 1,5 szklanki wrzącej wody i 2 szklanki cukru. Mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, następnie dolewam wymieszaną dokładnie skrobię z wodą. Mieszając podgrzewam na średnim ogniu przez około 10 minut ciągle mieszając. Masa powinna się połączyć tworząc przeźroczystą pulpę na środku garnka. Przypomina mi ona sylikon :), następnie dodaję konfiturę z płatków róży, wodę różaną i sok z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, smażę jeszcze kilkanaście sekund i przekładam masę do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Studzę, kroję masę w paski a następnie małe kawałki, suszę na kratce kilka godzin (nie zawsze) a następnie obtaczam w przesianym cukrze pudrze.

 

Źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post