Revani - deser z ciasta nasączonego syropem
REVANI (CIASTO Z SEMOLINY NASĄCZONE SYROPEM) Z JABŁKIEM
Przepis pochodzi ze strony Yesilkivi.
Składniki:
- 3 jajka = wybierz substytut
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka mąki semoliny
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1 filiżanka mielonych orzechów włoskich
- 2 jabłka, utarte
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Syrop:
- 3 filiżanki cukru
- 3 filiżanki wody
- sok i skórka z 1/4 cytryny
Na syrop; w garnuszku zagotuj cukier z wodą.
Gotować 7- 8 minut.
Dodać sok i skórkę z cytryny i gotować nadal przez 5 minut.
Wyłączyć ogień i odstawić.
Piekarnik nastawić na 170 st. C.
Połączyć mąkę, cukier waniliowy, sodę w misce.
W osobnej misce połączyć "jajka", cukier i ubijać, aż staną się kremowe.
Powoli dodawać margarynę.
Następnie łyżką kłaść masę z mąką.
Dodać jabłko, orzechy i cynamon.
Wlać na prostokątną foremkęi piec na złoty kolor ok. 50 minut.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przejdzie syropem.