Revani - deser z ciasta nasączonego syropem

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/_MqeaOOMVJZI/S1otJKEK3AI/AAAAAAAAA48/4M0PrloUmvg/s640/elmalirevani.jpg

 

REVANI (CIASTO Z SEMOLINY NASĄCZONE SYROPEM) Z JABŁKIEM

Przepis pochodzi ze strony Yesilkivi.
Składniki:
  • 3 jajka = wybierz substytut
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 filiżanka mąki semoliny
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 jabłka, utarte
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Syrop:

  • 3 filiżanki cukru
  • 3 filiżanki wody
  • sok i skórka z 1/4 cytryny

Na syrop; w garnuszku zagotuj cukier z wodą.

Gotować 7- 8 minut.

Dodać sok i skórkę z cytryny i gotować nadal przez 5 minut.

Wyłączyć ogień i odstawić.

 Piekarnik nastawić na 170 st. C.

Połączyć mąkę, cukier waniliowy, sodę w misce.

W osobnej misce połączyć "jajka", cukier i ubijać, aż staną się  kremowe.
Powoli dodawać margarynę.

Następnie łyżką kłaść masę z mąką.

Dodać jabłko, orzechy i cynamon.

Wlać na prostokątną foremkęi piec na złoty kolor ok. 50 minut.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przejdzie syropem.

 

Źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post