Chleb z cukinią

Published on by Sufrin

4279663299_bcf6fdbf34.jpg

 

2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego czosnku

1 ½ filiżanki startej cukinii (albo dwie małe)
½ filiżanki pieczonych jabłek
¼ filizanki jabłkowego koncentratu, może być także pomarańczowy
¼ filizanki syropu klonowego lub cukru
1 łyżka oleju (słonecznikowy lub canola)
1 łyżeczka wanilii

 

Nagrzać piekarnik do 177 st.C. Wysmarować olejem formę.

W dużej misce połączyć mąkę, proszek, sodę, cynamon i czosnek.

W innej misce wymieszać mokre składniki.

 

Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać.

Przełożyć do piekarnika i piec 50 do 55 minut.

Obrócić po upieczeniu i schłodzić przed podaniem.

Powinien zachować świeżość przez 3 dni w temperaturze pokojowej lub 7 dni zamrożony.

 

 

Źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post