Pizza grochowa

Published on by Sufrin

http://1.bp.blogspot.com/_Wt8E7LquuWY/S8ronIcvAnI/AAAAAAAAADQ/3NHWRVjf584/s320/pizza.jpg

 

• 0,5 l wody
• 250 g mąki groszkowej
• 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
• 1 łyżeczka soli
• Curry, kolendra (opcjonalnie)
• Oliwki, pieczarki, papryka surowa, pomidory, cebula – te składniki są dowolne, wg gustu
• ketchup


W misce mieszamy wodę, mąkę, oliwę, sól oraz przyprawy.
Zostawiamy ciasto na 3-4 godziny, po czym wylewamy na natłuszczoną blaszkę.
Nie przejmujcie się, że masa jest bardzo płynna, w gorącym piekarniku ciasto szybko tężeje.
Trzeba tylko upewnić się, że blaszka nie przecieka.
Na tę ilość składników użyłam tortownicy 28 cm.
Na wierzch wykładamy co lubimy.
Wszystko to wkładamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni i pieczemy 40 – 45 min. Do momentu zarumienienia. Kroimy i polewamy ketchupem.
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post