Mejadra - potrawka z ryżu i soczewicy

Published on by Sufrin

 

 

 

1/2 szklanki ryżu
1 szklanka brązowej soczewicy
2 cebule, posiekane
1 łyżka oejul
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki soku z cytryny



  1. Namoczyć soczewicę na noc.
  2. Soczewicę przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić 1/2- 1 1/2 godziny, aż zmięknie, dodać ryż i dolać wody, jeśli jest zbyt mało.
  3. Na patelni zrumienić posiekaną cebulę na oleju i przełożyć do garnka.
  4. Zmiażdżyć czosnek i dołożyć do pozostałych składników. Doprawić solą do smaku.
  5. Garnek przykryć i dusić ponownie do miękkości ryżu i soczewicy (zajmie to jakieś 20 minut) dodać wody, gdy potrzeba.
  6. Mejadra powinna łatwo się formować, gdy będzie gotowa do podania.
  7. Przedtem skropić sokiem z cytryny.

 

źródło i Flickr

Comment on this post