Pasta marchewkowo-jabłkowa na słodko

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_Wt8E7LquuWY/S8m3TB1NcZI/AAAAAAAAAC4/4VTW0XYcm6c/s320/halava+ost..jpg

 

2 łyżki oleju
2 garście wiórów z sokowiórki: marchew, jabłko
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
garść rodzynków (opcjonalnie)

Na dnie średniego garnka wlewam minimalnie olej (w sumie im więcej, tym lepiej).
Na to wrzucam wiórki z sokowirówki.
Wlewam wodę lub mleko i zakrywam garnek.
To gotuje się jakieś 30 min., aby masa nie przywarła do dna, od czasu do czasu mieszam.
Dodaję 1 cukier waniliowy, cukier i imbir / rodzynki.
***   ***   ***
Dla tych z was, którzy nie mają sokowirówki mam inną wersję naszej halavy.
Ścieramy 5 dużych marchwi na drobne wiórki i postępujemy z nimi tak samo jak z wiórkami z sokowirówki, tyle tylko że nie dodajemy tyle wody lub mleka. Tak starta marchew ma dostatecznie dużo płynu w sobie, który pod wpływem gotowania wydostaje się na zewnątrz a marchew mięknie.

Comment on this post