Paprykarz
Przepis nr 1:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1/2 szk. oliwy
1 szk. cukru
4 łyżki słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki ostrej papryki w proszku
1/4 szk. soli
2 szklanki ryżu (suchego)
Marchew, pomidory (nie potrzeba obierać ze skórki) i cebulę pokręcić przez maszynkę do mięsa.
Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować 1,5 godz.
Włozyć do słoiczków, gotować 30 minut.
Przepis nr 2:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki cukru
sól
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić.
Cebule drobno pokroić.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka włożyć pomidory, cebule i marchewkę, dodać ocet, oliwę i przyprawy.
Gotować przez 1,5 godziny.
Nastepnie dodać ryż i gotować jeszcze 1 godzinę.
Gorące nakładać do słoików.