Zarda - indyjski ryż na słodko

Published on by Sufrin

http://www.ecurry.com/blog/wp-content/uploads/2008/11/zarda-2-500x358.jpg

 

składniki:

  1. 1 szklanka suchego ryżu basmati
  2. 1 łyżka garam masala
  3. 2 łyżki oleju
  4. 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  5. 1 łyżka skórki z pomarańczy
  6. 1/2 szklanki cukru
  7. 1/2 łyżki kurkumy / szafranu
  8. 2 goździki
  9. 1/2 łyzki kardamonu w proszku
  10. 1/4 szklanki rodzynków
  11. 1/4 szklanki migdałów

Uwaga: Można użyć orzechów włoskich, pistacji, innych suszonych owoców

 

Przygotowanie:

Przepłukać i namoczyć ryż w zimnej wodzie na 1/2 godziny.

Na patelnię wlać sok, skórkę, przyprawy.

Gotować, dopóki płyny sie nie zredukują o połowę i odstawić.

Zagotować 2 1/2 szklanki wody, wrzucić ryż, olej i garam masalę.

Kiedy ryż nieco zmięknie, ale nie będzie się rozpadał, wylać wodę i rozrzucić, aby ostygł.

Wymieszać ryż z syropem pomarańczowym bardzo delikatnie.

Gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż ryż stanie się dobry, a plyn wyparuje.

Skręcić ogień i przykryć na kilka minut.

Ryz nie powinien być rozgotowany.

 

 

źródło: www.ecurry.com/blog/desserts/zarda-sweet-saffron-rice/

Published on Ryż

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post