Zarda - indyjski ryż na słodko
składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- 1 łyżka garam masala
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki kurkumy / szafranu
- 2 goździki
- 1/2 łyzki kardamonu w proszku
- 1/4 szklanki rodzynków
- 1/4 szklanki migdałów
Uwaga: Można użyć orzechów włoskich, pistacji, innych suszonych owoców
Przygotowanie:
Przepłukać i namoczyć ryż w zimnej wodzie na 1/2 godziny.
Na patelnię wlać sok, skórkę, przyprawy.
Gotować, dopóki płyny sie nie zredukują o połowę i odstawić.
Zagotować 2 1/2 szklanki wody, wrzucić ryż, olej i garam masalę.
Kiedy ryż nieco zmięknie, ale nie będzie się rozpadał, wylać wodę i rozrzucić, aby ostygł.
Wymieszać ryż z syropem pomarańczowym bardzo delikatnie.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż ryż stanie się dobry, a plyn wyparuje.
Skręcić ogień i przykryć na kilka minut.
Ryz nie powinien być rozgotowany.
źródło: www.ecurry.com/blog/desserts/zarda-sweet-saffron-rice/