Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek
Na 4 kotlety:
- 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę
- 3 duże pieczarki lub 6 mniejszych
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1/2 łyżeczki soli
- Ugotować na parze lub w wodzie ziemniaka, aż zmięknie. Ugnieść widelcem.
- Oczyścić grzyby i posiekać.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju na średnim ogniu.
- Przesmażyć pieczarki na patelni przez 6 do 8 minut.
- Połączyć ziemniaka z grzybami, solą, kaszą i formować kotlety.
- Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na średnim ogniu po nagrzaniu patelni.
- Kotlety powinny być rumiane i usmażone z obu stron (zajmie to jakieś 5-8 minut na każdą stronę).
Na 1 kotleta przypada około: 315 kcal