Ciasto z cukinią i bananem

Published on by Sufrin

http://redchillies.us/wp-content/uploads/2010/03/chocolate_zucchini_cake-010-1024x851.jpg

 

  • 3/4 szklanki startej cukinii
  • 1 szklanka obranych i zgniecionych na puree bananów
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka prażonych jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka gałki muszkatolowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich do ozdoby (opcjonalnie) lub inne, np. wiórki kokosowe, owoce...

 

  • Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • Natłuścić foremkę do pieczenia, chyba że poziadamy silikonową.
  • W dużej misce połączyć suche składniki.
  • W mniejszej - wilgotne produkty, jak: cukinię, banany, olej, prażone jabłka.  
  • Wymieszać obie masy.
  • Przełożyć do formy i posypać orzechami. 
  • Piec 50-60 minut.
  • Ciasto będzie wilgotne po upieczeniu.
  • Jeśli: skusimy się na mniejsze formy, jak muffinki czy babeczki, wówczas pieczemy jakieś 30 minut. 

 

 

 

źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Ancia 11/12/2011 12:55


Wypróbowany przepis, polecam! :)