Falafel - kotleciki rodem z Bliskiego Wschodu
Na 4 osoby:
1 szklanka fasoli
1 szklanka ciecierzycy
1/4 szklanki bulgur
3/4 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1/2 l oleju
Fasolę namoczyć na noc.
Doprowadzić wodę do wrzenia.
Wrzucić fasolę i gotować pół godziny.
W blenderze posiekać składniki (z wyjątkiem oleju).
Formować kulki lub lekko podłużne kotleciki.
Rozgrzać olej w rondlu.
Kiedy olej na patelni jest gorący, smażyć falafele, dopóki nie będą złote.
Wyjąć je i odstawić na papierowy ręcznik, żeby oddały nadmiar oleju.
***
Falafele świetnie nadają się do pakietów BENTO:
1) falafele zrolowane w tortillach z tapenade z kalafiora, piklami (ogórki z zalewy octowej), rzodkiewkami i marchewkami
2) falafele w chlebku pita z tartą marchewką, ogórkiem, selerem, białą lub czerwoną kapustą