Falafel - kotleciki rodem z Bliskiego Wschodu

Published on by Sufrin

5224392961_e9027952be.jpg

 

 

Na 4 osoby:

 

1 szklanka fasoli
 1 szklanka ciecierzycy
1/4 szklanki bulgur
3/4 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku  
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli

1/2 l oleju

 


  Fasolę namoczyć na noc.
 Doprowadzić wodę do wrzenia.
 Wrzucić fasolę i gotować pół godziny.
 W blenderze posiekać składniki (z wyjątkiem oleju).
Formować kulki lub lekko podłużne kotleciki.
 Rozgrzać olej w rondlu.
 Kiedy olej na patelni jest gorący, smażyć falafele, dopóki nie będą złote.
 Wyjąć je i odstawić na papierowy ręcznik, żeby oddały nadmiar oleju.

***

Falafele świetnie nadają się do pakietów BENTO:

 

1) falafele zrolowane w tortillach z tapenade z kalafiora, piklami (ogórki z zalewy octowej), rzodkiewkami i marchewkami

2) falafele w chlebku pita z tartą marchewką, ogórkiem, selerem, białą lub czerwoną kapustą

 

 

 

źródło

 


 


Published on Kotlety

Comment on this post