Chleb drożdżowy z jabłkiem

Published on by Sufrin

http://farm5.static.flickr.com/4121/4815772400_9abf9dd9fe_m.jpg

 

 

1 1/4 szklanki mleka sojowego
500g mąki razowej
3 łyżki drożdży świeżych / 1 łyżeczka instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki nasion (lnu, sezamu, maku, bazylii)

2 jabłka, kostka

 

 

Wymieszać mąkę z solą i drożdżami.
 Stopniowo dodawać mleko.

 Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić pod przykryciem z ręcznika w ciepłe miejsce na 2 godziny (podwoi objętość).

 Ponownie wyrobić ciasto i dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Formować bochenek i odstawić do rośnięcia na blasze.
Chleb nakłuć nożem.
Niech postoi dwie godziny najlepiej w ciepłym miejscu.
 Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 1 godzinę.
Schłodzić na kratce.
 Przechowywać owinięty w ręcznik.

 

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post