Chleb drożdżowy z jabłkiem
1 1/4 szklanki mleka sojowego
500g mąki razowej
3 łyżki drożdży świeżych / 1 łyżeczka instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki nasion (lnu, sezamu, maku, bazylii)
2 jabłka, kostka
Wymieszać mąkę z solą i drożdżami.
Stopniowo dodawać mleko.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić pod przykryciem z ręcznika w ciepłe miejsce na 2 godziny (podwoi objętość).
Ponownie wyrobić ciasto i dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Formować bochenek i odstawić do rośnięcia na blasze.
Chleb nakłuć nożem.
Niech postoi dwie godziny najlepiej w ciepłym miejscu.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 1 godzinę.
Schłodzić na kratce.
Przechowywać owinięty w ręcznik.