Harira

Published on by Sufrin


Składniki
200 g suchej ciecierzycy (należy ją namoczyć na noc)
1 kostka rosołowa warzywna
4 szklanki wody
1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
1 pęczek natki, posiekanej
225 g dyni w kawałkach
225 g cukini, pokrojonej na kawałki
225 g pomidorów, bez skórki i bez pestek, pokrojonych na małe kawałki
2 łagodne cebule, posiekane
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki mąki pszennej
2 cytryny
2 łyżki oliwy


Przygotowanie
Osączyć ciecierzycę i włożyć do dużego garnka z wywarem warzywnym (z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, lub aż ciecierzyca zmięknie. Dodać pokrojoną dynię, cukinię i pomidory. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić cebulkę, dodając kurkumę, cynamon, kmin i imbir. Dolać więcej oliwy, smażyć na małym ogniu, posypać mąką, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez dwie minuty. Na patelnię wlać 2-3 chochelki wywaru warzywnego. Wlewając, mieszać, aby nie było grudek. Mieszając, wlać zawartość patelni do garnka z warzywami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, by pozbyć się mącznego posmaku.
Dodać sok z cytryny i posiekane zioła, posolić do smaku. Zupę podawać bardzo gorącą.

© Antony Worrall Thompson


Źródło
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post