Nadziewana papryka kus kusem i granulatem sojowym

Published on by Sufrin

5414850990_edf26475ee.jpg

 

Na 4 porcje:

 

Składniki:
4 duże papryki
1 szklanka kuskus
1 szklanka granulatu sojowego
0,5 szklanki kukurydzy gotowanej lub konserwowej
1 duża cebula
3 łyżki rodzynków
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 ząbki posiekanego drobno czosnku
0,25 szklanki oleju
sól


Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć pociętą w kostkę cebulę.

Kuskus wymieszać z granulatem, dodać kukurydzę, rodzynki, czosnek, przyprawy i cebulę oraz około 0,5 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić.
Paprykę przekroić wzdłuż

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRFDp3j6nqxJf6aYV8fGtdgsy0pRHtf-6hEjFGuNCWPtDwtEgxSFA

 

lub

 

odciąć kapelusik z ogonkiem.

 

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTVTUHu4wMWGVZnRM3mZ0HdpM6kQ8FLfc6C7lMRE7tQfG5illH0

Wykroić z papryki gniazda nasienne.

Napełnić farszem równo z brzegiem.

Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość.

Ułożyć papryki w formie tak, by ściśle do siebie przylegały.

Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C.

Co jakiś czas podlewać paroma łyżkami wody.

na podstawie © Malka Kafka i Flickr, muratordom.pl, ugotujto.pl

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post