Korma

Published on by Sufrin



    * Marchewka - 2 (pokrojone na małe kostki)
    
* Fasolka szparagowa-10 (pokrojone)
    
* Peas - ½ szklanki (można użyć mrożonych)
    
* Fragmenty sojowy - 20 (użyłem ok. ¾ cup)
    
* Ziemniaków - 1 (pokrojone)
    
* Cebula - 1 (pokrojone)
    
* Pomidor - 1 (pokrojone)
    
* Chili Green-4 (szczelina)
    
* Kurkuma proszku ¼ łyżeczki
    
* Olej - 2 łyżki
    
* Sól do smaku


  • Imbir i czosnek – 1 tablespoon
  • wiórki kokosowe – 4 tablespoons
  • prażone channa dhal – 2 tablespoons
  • nasiona kopru włoskiego - 1 teaspoon
  • mak- 1 teaspoon
  • kmin – 1 teaspoon
  • nasiona kolendry – 1 teaspoon
  • liść laurowy – 1
  • laska cynamonu -1 (1 inch piece)
  • Zielony kardamon - 2
  • gorczyca – 1 teaspoon
  • liście curry – 1 sprig
1. Marchew ugotować na parze, zieloną fasolę, groszek i ziemniaki przez 10 minut. Odstawić na bok.
2. Składniki z drugiej listy (wiórki kokosowe, imbir, czosnek, prażone Dhal Channa, nasiona kopru włoskiego, mak, nasiona kolendry i kminku)  wrzucić. Odstawić.
3. Zagotować 3 szklanki wody. Wyłącz gaz. Dodać kawałki soi i niech siedzą na 5 minut. Następnie wyjąć i wypłukać je w chłodnej wodzie dwukrotnie. Wycisnąć nadmiar wody.
4. Na patelnię wlać olej. Jak się nagrzeje, wsypać gorczycę, liść laurowy, laskę cynamonu, kardamon i liście curry. W tym momencie przyprawy dają miły zapach. Nie spalić ich. Dodać cebulę, zielone chili, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory i gotować, aż będzie jednorodna masa.
5. Dodać warzywa gotowane na parze razem z kawałkami soi za kilka minut.
6. Teraz dodaj wiórki kokosowe i wymieszać je dobrze. Gotować do 5 kolejnych minut i dodać 2 szklanki wody. Dodać kurkumy w proszku i sól. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz, gdy sos / curry stanie się gęsty.


***

Składniki
1 cebula, posiekana
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego ziarna kolendry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 cm kłącza świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego albo utartego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 zielona chili bez pestek, drobno posiekana
½ szklanki wody
150 g zmielonych migdałów bez skórki
sól
2 duże marchewki, obrane, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone na dość grube plasterki
1 pietruszka, przekrojona wzdłuż i pokrojona na dość grube plasterki
½ niedużego kalafiora, podzielonego na drobne różyczki
1 garść posiekanej natki pietruszki albo kolendry

Przygotowanie
Na sporym ogniu, stale mieszając, podsmaż cebulę na oleju, aż zrobi się chrupka i brązowa. Dodaj kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i cynamon. Podsmażaj dalej i dodaj imbir, chili i czosnek. Zmniejsz ogień i mieszaj przez minutę, aż aromaty zaczną się łączyć i uwalniać. Dodaj zmielone migdały. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Dolej wodę, zamieszaj i wsyp 1- 2 szczypty soli. Dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec posyp kormę natką pietruszki albo kolendrą.

Podawaj z ryżem.

© Sophie Grigson

Żródła : kuchnia.tv i veganorbit

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post