10 propozycji śniadaniowych
- Owsianka.
- Słodkie ziemniaki (pataty) lub po prostu nasze ziemniaki połączone z marchewką. Tak, tak, ugotowane i utłuczone na gładkie puree z odrobiną masła migdałowego lub polane oliwą i oprószone szczyptą cynamonu.
- Tofu. Jest smaczne. Można podawać niemal z wszystkim, bo naturalne tofu nie ma określonego smaku i przez to nadaje się do potraw o różnorodnych smakach.
- Granola. To nic innego jak płatki owsiane lub jakiekolwiek inne zbożowe z owocami na ciepło.
- Śniadaniowe burrito. W naleśnik, zwany zwijaczkiem, możemy zawinąć co tylko chcemy: warzywa na ciepło lub świeże, owoce, pasty, jak guacamole czy salsa.
- Quinoa pilaf. Quinoa możemy zastąpić dowolną kaszą i ugotować w wodzie, na mleku lub po prostu przysmażyć na patelni z orzechami i żurawiną.
- Wiśniowy smaczek. Jest dobrą propozycją na lato. Połącz 1 filiżankę mrożonych lub świeżych wiśni, 1 filiżankę wody, 1/2 łyżki masła kokosowego / orzechowego, 1 łyżka kakao w proszku, 2 łyżki migdałów i kilka daktyli w blenderze.
- Vegański naleśnik. To jest proste! 1 łyżkamielonego siemienia lnianego, 2 łyżki wody plus mleko sojowe. Można także dodać zamiast pszennej mąki - pełnoziarnistą i gotowy naleśnik posypać jagodami, borówkami i plastrami banana.
- Sałatka owocowa. Sprawa jest prosta. Tniemy owoce, mieszamy i jemy. Zestaw przykładowy: truskawki, jagody, truskawki, maliny i płatki migdałowe na wierzch.
- Łódka bananowa. Weź banana, obierz, przekrój wzdłóż i posmaruj masłem orzechowym. Posyp rodzynkami, syropem klonowym i cynamonem.