Trufle z suszonych owoców z orzechową nutą
składniki:
3 łyżki masła orzechowego lubdałów z mig
½ szklanki płatków owsianych
½ łyżeczki wanilii
10 daktyli
½ szklanki suszonych śliwek
½ szklanki migdalów
½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki kakao
1 łyżka mleka roślinnego
¼ szklanki suszonyej żurawiny
Przygotowanie:
1. Umieścić składniki oprócz żurawiny i ¼ szklanki orzechów włoskich w mikserze.
2. Zmiksować na pastę, zajmie to jakieś 5 – 10 minut.
3. Kiedy pasta zaczyna robić się ciepła, przerwać miksowanie i chwilę odczekać, aby masa ostygła.
4. Jeśli składniki nie łączą się, dodać więcej mleka.
5. Przełożyć pastę do miski, dodać ¼ szklanki żurawin i ¼ szklanki posiekanych orzechów i delikatnie wmieszać w pastę łyżką.
6. Formować kulki i obtaczać w pozostałej części orzechów lub kakao.
źródło