Ciasteczka z gomasio

Published on by Sufrin

http://justbento.com/files/bento/images/gomashio_cookies.jpg

 

Na 12 ciaasteczek, jakieś 85 kcal na jedno ciastko

  • 50g oleju, oliwy lub oleju sezamowego, można łączyć pół na pół
  • 2 czubate łyżki (jakieś 20g) gomasio lub prażonego sezamu
  • 100g mąki pełnoziarnistej lub z ciecierzycy
  • 2-4 łyżki mleka roślinnego lub więcej

Dodać olej do sezamu i dobrze wymieszać.

Następnie wrzucić mąkę i rozcierać, aż masa stanie się krucha i zacznie rozpadać.

Dodać mleka partiami po to, aby utworzyć kulę ciasta, którą można swobodnie trzymać w dłoni.

Przełożyć ciasto do plastikowego woreczka lub folii i formować prostokąt.

Zrolować końce prostokąta i przełożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut, aby stężało.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Na blaszce położyć papier do pieczenia.

Kroić ciasto na 12 kawałków.

Piec 15-20 minut, aż stwardnieją i staną się rumiane.

 

 

źródło

Published on Ciasteczka

Comment on this post