Tarta szpinakowa

Published on by Sufrin

449769914_19800b8356.jpg

 

 

 

(na formę o średnicy 28 cm)

1 i 1/4 szk mąki pszennej typ 1850

1 i 1/4 szk mąki pszennej zwykłej

ok 1/2 szk zimnej wody

8 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy

płaska łyżeczka soli

1/2 szklanki płatków owsianych górskich


Farsz

300 g liści świeżego szpinaku

szklanka orzechów włoskich

1 szklanka mleka kokosowego (lub innego)

1 łyżka skrobii kukurydzianej /mazeiny/ lub ziemniaczanej

2 łyżki oliwy

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

3 ząbki czosnku

 


Wykonanie

Orzechy zalewam wodą, moczę kilka godzin (najlepiej cała noc).

Następnie płuczę i drobno blenduję.

Mieszam mąki, sól, płatki, dodaję olej i tyle wody by składniki połączyły się w kruche ciasto.

Wylepiam nim lekko natłuszczoną formę i wkładam do lodówki na 30 min.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam umyte, posiekane liście szpinaku, smażę kilka minut.

Wciskam czosnek przez praskę, dodaję płaską łyżeczkę soli i gałki, mieszam.

Dodaję orzechy i mleko wymieszane ze skrobią, podgrzewam chwilę.

Masa ma być dość gęsta i wilgotna.

Wyjmuję blaszkę z lodówki, nakłuwam widelcem dno i wstawiam do piecyka nagrzanego do ok 200st na ok 15 minut.

Wyjmuję, wykładam na nie masę szpinakową i piekę jeszcze 30 minut (konkretnie to piekłam 35 min). Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, ale kroi się lepiej po wystudzeniu.

 

 

źródło


To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post