Tarta szpinakowa
(na formę o średnicy 28 cm)
1 i 1/4 szk mąki pszennej typ 1850
1 i 1/4 szk mąki pszennej zwykłej
ok 1/2 szk zimnej wody
8 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Farsz
300 g liści świeżego szpinaku
szklanka orzechów włoskich
1 szklanka mleka kokosowego (lub innego)
1 łyżka skrobii kukurydzianej /mazeiny/ lub ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
Wykonanie
Orzechy zalewam wodą, moczę kilka godzin (najlepiej cała noc).
Następnie płuczę i drobno blenduję.
Mieszam mąki, sól, płatki, dodaję olej i tyle wody by składniki połączyły się w kruche ciasto.
Wylepiam nim lekko natłuszczoną formę i wkładam do lodówki na 30 min.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam umyte, posiekane liście szpinaku, smażę kilka minut.
Wciskam czosnek przez praskę, dodaję płaską łyżeczkę soli i gałki, mieszam.
Dodaję orzechy i mleko wymieszane ze skrobią, podgrzewam chwilę.
Masa ma być dość gęsta i wilgotna.
Wyjmuję blaszkę z lodówki, nakłuwam widelcem dno i wstawiam do piecyka nagrzanego do ok 200st na ok 15 minut.
Wyjmuję, wykładam na nie masę szpinakową i piekę jeszcze 30 minut (konkretnie to piekłam 35 min). Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, ale kroi się lepiej po wystudzeniu.