Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą
2 łyżki mąki orkiszowej
1/4 opakowania drożdży
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
Z powyższych składników zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na 15-20 minut.
Do rozczynu dodać 250 g mąki orkiszowej, po łyżeczce kminku i soli oraz 3 łyżki oleju. Zagnieść ciasto na stolnicy i rozwałkować.
Zrobić 2 porcje prostokątów.
Farsz z soczewicy:
50 g selera korzeniowego
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka ugotowanej soczewicy (ew. z puszki)
Składniki farszu połączyć na patelni.
W płaty ciasta zawinąć farsz.
Zawinąć brzegi i utworzyć rodzaj rolady, pokroić na równe części - paszteciki.
Posypać kminkiem i piec 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Źródło: Słoma & Trymbulak
1/4 opakowania drożdży
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
Z powyższych składników zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na 15-20 minut.
Do rozczynu dodać 250 g mąki orkiszowej, po łyżeczce kminku i soli oraz 3 łyżki oleju. Zagnieść ciasto na stolnicy i rozwałkować.
Zrobić 2 porcje prostokątów.
Farsz z soczewicy:
50 g selera korzeniowego
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka ugotowanej soczewicy (ew. z puszki)
Składniki farszu połączyć na patelni.
W płaty ciasta zawinąć farsz.
Zawinąć brzegi i utworzyć rodzaj rolady, pokroić na równe części - paszteciki.
Posypać kminkiem i piec 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Źródło: Słoma & Trymbulak