Majonez
Wersja na szybko:
- 1 filiżanka świeżych orzechów macadamia lub nerkowców
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 daktyla lub 1 łyżeczka agawy
Zmiksować z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać konsystencję majonezu.
****
- 1 filiżanka namoczonych i odsączonych migdałów
- 3/4 filiżanki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- garstka natki lub szczypiorku
- 1 łyżeczka bazylii
- sok z 1 cytryny
- 1 daktyl
- mała ostra papryczka lub odrobina chilli
- 1-2 filiżanki siemienia lnianego zmielonego lub oleju.
Zmiksować wszystkie składniki oprócz oleju.
Gdy masa stanie się gładka, dodać olej i delikatnie mieszać łyżką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
To pozwoli majonezowi zgęstnieć i stać się lepszym w smaku.