Majonez

Published on by Sufrin

http://www.raw-food-diet-inspiration.com/images/mayo.jpg

 

Wersja na szybko:

  • 1 filiżanka świeżych orzechów macadamia lub nerkowców
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 daktyla lub 1 łyżeczka agawy

Zmiksować z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać konsystencję majonezu.

 

 

****

 

  • 1 filiżanka namoczonych i odsączonych migdałów
  • 3/4 filiżanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garstka natki lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • 1 daktyl
  • mała ostra papryczka lub odrobina chilli
  • 1-2 filiżanki siemienia lnianego zmielonego lub oleju.

Zmiksować wszystkie składniki oprócz oleju.

Gdy masa stanie się gładka, dodać olej i delikatnie mieszać łyżką.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

To pozwoli majonezowi zgęstnieć i stać się lepszym w smaku.

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post