Kofty z sosem pomidorowym

Published on by Sufrin




Kofty

1 łyżeczka ghee
2 szklanki drobno poszatkowanego kalafiora
2 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty
1/2 łyżeczki drobno startej cebuli ( w oryg. 1/2 łyżeczki asafetydy)
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka świeżo roztartego w moździerzu kuminu
1/2 łyżeczka mielonej kolendry
1 szczypta cayenne
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki gram ( mąki z ciecierzycy, zwanej również mąką besan)
kilka kropli soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy

ghee do głębokiego smażenia


Kapustę i kalafiora można poszatkować w robocie kuchennym lub nożem-tak jak ja to zrobiłam. Jedyny warunek-warzywa muszą być posiekane drobniutko (nie zmielone!).
W stalowym rondlu o grubym dnie rozgrzać ilość ghee potrzebną do głębokiego smażenia, ok. 1/4 wysokości rondla.
Wszystkie składniki wkładać do dużej miski i mieszać w podanej wyżej kolejności.
Nabierać łyżką ( 1 łyżka = 1kofta), formować kulki.
Kulki smażyć w gorącym ghee ok. 10 minut z każdej strony.
Mają być ciemno-złoto brązowe.
Koniecznie wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z dużą ilością gorącego sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy do koft

2 łyżki masła
1/2 średniego patata pokrojonego w ósemki (w oryg. 1 mała marchewka)
1 łyżeczka drobno startej cebuli (w oryg. 1/2 łyżeczki asafetydy)
2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
2 puszki krojonych pomidorów - zmiksowane
2 łyżeczki posiekanej bazylii
szczypta kurkumy
1 łyżeczka fruktozy ( w oryg. brązowego cukru trzcinowego)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży liść laurowy


W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać patata, podsmażyć minutę, aż pokryje się masłem. Dodać cebulę oraz pieprz, smażyć kolejną minutę.
Posolić, wymieszać, wlać zmiksowane pomidory. Po minucie, bazylię i kurkumę, wymieszać. Dodać fruktozę i oliwę, wymieszać.
Włożyć liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godz na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wyjąć liść, a całość zmiksować (oryginalny przepis każe usunąć marchewkę ja jednak zmiksowałam sos razem z patatem co pomidorom odebrało zbytnią kwaśność a sosowi nadało gęstość i charakter- moim zdaniem zbliżony do oryginału jaki pamiętam).
W tym czasie przygotować kofty.



Źródło: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com

Published on Kotlety

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post