Fudge z masła orzechowego, czyli uzależniające krówki
Na jakieś 20 sztuk:
Składniki:
* 1 / 2 szklanki wegańskiej margaryny
* 2 szklanki brązowego cukru organicznego
* 1 / 2 szklanki mleka roślinnego
* 1 szklanka naturalnego w smaku masła orzechowego
* 1 1 / 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
* 3 szklanki cukru organicznego
* 1 1 / 2 filiżanki wiórków z czekolady vegan lub kakao
1) W rondlu ropuścić margarynę na ogniu. Dodać brązowy cukier i mleko. Gotować na średnim ogniu, aż mieszanina zawrze.
2) Od czasu zawrzenia ustawić timer na dokładnie dwie minuty. Dalej gotować na średnim ogniu, mieszając przez cały czas drewnianą łyżką.
3) Po dwóch minutach zdjąć rondel z ognia i szybko wymieszać z masłem orzechowym i ekstraktem migdałowym. Następnie szybko dodać bialego cukru i w misce ubijać mikserem. Miksować krótko tylko, aby cukier połączył się z masą z masła orzechowego.
4) Wlać do przygotowanego wcześniej naczynia do zapiekania lub keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem. Odczekać, aż masa zastygnie.
5) Na schłodzone fudge posypać warstewką kakao lub polać stopioną czekoladą.
6) Odczekać, aż czekolada zastygnie i można kroić na 20 sztuk.