Fruechtebrot - owocowy chlebek na Wigilię

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTktWz20sArQ8upjgI62-drjgvjQgETirHiInGeeqGrO56BsInc

 

Niemiecki przepis na Owocowy chlebek wigilijny.

 

200g rodzynek
100 g suszonych fig
100g daktyli suszonych
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonej w kostkę
100g kandyzowanej skórki, pokrojonej
100 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka
aromatu rumowego
Syrop 200g
250 ml wody

1) figi i daktyle posiekać i dobrze wymieszać (najlepiej za pomocą ostrego noża).  

Namoczyć na noc (12 godzin) w temperaturze pokojowej.

200g mąki razowej
100 g zmielonych orzechów laskowych
1 1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy pakiecik
1/2 saszetki (5g) przyprawy do piernika (cynamon, goździki, kardamon, kolendra, gałka muszkatołowa, anyż, ziele angielskie, imbir, anyż)

2)
w innej misce umieścić pozostałe składniki  i dobrze wymieszać.  

Podłużną foremkę (ok. 38 cm) wysmarować tłuszczem, rozgrzać piekarnik.

3) jeżeli owoców było wystarczająco dużo, można dosypać mąki do "jednorodnej masy."

4) wypełnić keksówkę ciastem. Ciasto nakryć foilą aluminiową. Piec w temperaturze 160 °C około 1 godzinę.

Następnie wyłączyć piekarnik, odkryć ciasto i piec przez kolejne pół godziny.

5) pozostawić do ostygnięcia, ewentualnie połowę ciasta zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 3 dni w lodówce, zanim zostanie zjedzone.

 

źródło

Published on Boże Narodzenie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post