Pierniczki marchewkowe

Published on by Sufrin

5316466516_0b0206d64f.jpg

 

 

Składniki:
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 kostki margaryny
2 szklanki mąki żytniej pytlowej
3 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka goździków
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kardamonu
1 łyżka ziela angielskiego
1/2 łyżki kolendry
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżki gałki muszkatowej
1 cukier waniliowy
4 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Marchewkę, cukier, margarynę i wodę gotujemy przez 10 minut i studzimy.

Osobno w misce przesiewamy mąki, sodę, zmielone w młynku do kawy przyprawy, kawę i kakao.

Mieszamy masę marchwiową z przesianą mąką i wyrabiamy.

Jeśli ciasto jest za rzadkie do wałkowania, to dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy, aż będzie miało konsystencję ciasta pierogowego.

Wałkujemy na grubość 1 cm i wykrajamy foremkami np. serduszka.

Pieczemy w temp 200°C z termoobiegiem.

 

Po upieczeniu ozdabiamy lukrem, czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Pakujemy w celofanowe torebeczki i zawiązujemy ozdobną wstążeczką.

 

 

źródło

Published on Boże Narodzenie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post