Fattoush - sałatka libańska
Fattoush jest popularną sałatką w Libanie. Ogromną zaletą jest to, że można dowolnie wymieniać warzywne składniki potrawy i testować jej smak. Ta zaleta dotyczy także pieczywa. Zamiast chlebka pita można użyć tortilli, ciasta francuskiego czy Twojego ulubionego.
Składniki:
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek
- 2 pomarańcze
- garstka czarnych oliwek
- 3 pomidory
- 100 g sera solonego
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- sól
- tortille pokrojona w trójkąciki
inny skład na 4-6 porcji:
- 5 chlebków pita pokruszonych w kawałki
- 2 pomidory, cząstki
- 1 ogórek, cząstki
- 1/4 filiżanki korzenia pietruszki, starty lub kosteczka
- 1/4 filiżanki szczypiorek, kosteczka
- 1/4 filiżanki zielonej papryki
- pół główki rzymskiej sałaty
- 3 ząbki, zmiażdżone
- 1/2 filiżanki soku z cytryny
- 3/4 filiżanki oliwy lub oleju
- 1/4 filiżanki mięty
- sól
Na sałatkę:
W dużej misce połączyć wszystkie składniki.
W dużej misce połączyć wszystkie składniki.
Na dressing:
W miseczce połączyć czosnek, oliwę, sok z cytryny i miętę. Dobrze wymieszać.
Polać sałatkę.
źródło
W miseczce połączyć czosnek, oliwę, sok z cytryny i miętę. Dobrze wymieszać.
Polać sałatkę.
źródło