Fattoush - sałatka libańska

Published on by Sufrin

443165661_4a514407b2.jpg

 

Fattoush jest popularną sałatką w Libanie. Ogromną zaletą jest to, że można dowolnie wymieniać warzywne składniki potrawy i testować jej smak. Ta zaleta dotyczy także pieczywa. Zamiast chlebka pita można użyć tortilli, ciasta francuskiego czy Twojego ulubionego.

Składniki:

  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek
  • 2 pomarańcze
  • garstka czarnych oliwek
  • 3 pomidory
  • 100 g sera solonego
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • tortille pokrojona w trójkąciki

inny skład na 4-6 porcji:

  • 5 chlebków pita pokruszonych w kawałki
  • 2 pomidory, cząstki
  • 1 ogórek, cząstki
  • 1/4 filiżanki korzenia pietruszki, starty lub kosteczka
  • 1/4 filiżanki szczypiorek, kosteczka
  • 1/4 filiżanki zielonej papryki
  • pół główki rzymskiej sałaty
  • 3 ząbki, zmiażdżone
  • 1/2 filiżanki soku z cytryny
  • 3/4 filiżanki oliwy lub oleju
  • 1/4 filiżanki mięty
  • sól
Na sałatkę:

W dużej misce połączyć wszystkie składniki. 
Na dressing:

W miseczce połączyć czosnek, oliwę, sok z cytryny i miętę. Dobrze wymieszać.

Polać sałatkę.

źródło

Published on Kuchnie świata- Liban

Comment on this post