Pierogi libańskie

Published on by Sufrin

http://www.habeeb.com/images/lebanese.food.spinach.pie.jpg

 

ciasto na pierogi:

 

1 szklanka mąki

1/2 szklanki wody

1 - 1/5 łyżki oleju

sól

 

farsz:

300 g szpinaku,

1 cebula czerwona,

garstka orzeszków piniowych (lub ulubionych innych)

 

 

Zmieszać w misce mąkę ze szczyptą soli.

Wlać olej, przemieszać ciasto i dodać  wodę.

Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, a następnie zagnieć, aż będzie elastyczne (ok. 5 min), dodając mąkę w miarę potrzeby.

Owinąć ciasto plastikową folią i odłożyć na czas przygotowywania nadzienia.

 

Na patelni uprażyć orzeszki.

Dodać 3 łyżki oleju i posiekaną cebulę i podsmażać, aż cebula zrobi się szklista.

Dodać odciśnięty szpinak.

Doprawić wg uznania i mieszać, aż powstanie farsz.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać okręgi.

Na każdy nakładać porcję farszu i skleić brzegi.

 

Gotować na parze lub smażyć w tłuszczu.

Published on Kuchnie świata- Liban

Comment on this post