Pilaf z ryżu i soczewicy

Published on by Sufrin

http://farm4.static.flickr.com/3020/4555226810_8630fa1b0c_o.jpg

 

Na 4 do 5 osób:

 4 łyżki oleju

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki mielonego kuminu

- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1/2 łyżeczki przypraw allspice

- 4 filiżanki wody lub bulionu 

- sól

- 1 flilżanka suchej soczewicy

- 1 filiżanka długiego ryżu

- 2 duże cebule do dekoracji

Podgrzać 2 łyżkioleju na dużej patelni na średnim ogniu.

Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, kumin, cynamon i przyprawy.

Smażyć do czasu, gdy cebula zmięknie (ok. 4 minuty).

Dodać wodę / bulion i soczewicę - zagotować.

Zmniejszyć ogień i przykryć na 10 mniut.

Dosypać ryż i zagotować ponownie.

Zmniejszyć ognień na średnio mały.

Przykryć i gotować, aż płyn wyparuje a ryż i soczewica zmiękną (ok. 15 minut).

W tym czasie podgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć cebulę. Ma być miękka i rumiana.


Przyprawić pilaf i wyłożyć na półmisek. Po wierzchu posypać smażoną cebulą.

 

źródło

Published on Kuchnie świata- Liban

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post