Ciasto marchewkowe świąteczne
- 3 filiżanki tartej marchewki
- 1 1/4 filiżanki cukru
- 2 filiżanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 filiżanki soku z pomarańczy
- 3/4 filiżanki oleju
- 1 filiżanki rodzynków
- 1 filiżanki orzechów, np. włoskich
- Nastawić piekarnik na 180 st.C.
- Wymieszać bez marchewki wszystkie suche składniki łyżką lub drewnianą łopatką.
- Teraz wmieszać marchewkę i olej.
- Dodać sok i wymieszać.
- Dosypać bakalii.
- Wysmarować tortownicę tłuszczem i wylać ciasto na nią.
- Piec 45 minut lub do czasu, jak patyczek będzie po wyjęciu z ciuasta suchy.
- Schłodzić.