Ciasto z kardamonem
- 125 g (½ filiżanki) margaryny
- 300 ml (1 1/4 filiżnaki) cukru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 250 ml (1 filiżanka + 2 łyżeczki) mleka sojowego
- 500 ml (2 filiżanki + 1 łyżka) mąki
- 2 łyżeczki proszku
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Rozpuścić margarynę w rondelku.
Zmnijeszyć ogień i dodać cukier, kardamom i mleko.
Przesiać makę z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników.
Mieszać do czasu, gdy znikną grudki.
Foremkę natłuścić i oprószyć mąką.
Wlac ciasto do doremki i piec 45 minut, aż zrobi się złote.
Po wyjęciu, schłodzić przez 5 minut i wyłożyć na talerz.
Teraz całkowicie schłodzić.