Bułeczki ziołowe z suszonymi pomidorami

Published on by Sufrin

http://farm3.static.flickr.com/2378/2210102392_a03df65ec4.jpg

 

  • 1 saszetka / 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 1/3 filiżanki pełnoziarnistej mąki
  • 3 filiżanki – 1 łyżka) mąki
  • 1½ łyzeczki soli
  • 2 łyzeczki cukru
  • 2 łyzeczki mieszanki ziołowej
  • 8 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 filiżanki + 1 łyzka ciepłej wody

 

Wymieszać wszystko z wyjątkiem wody.

Dodać ciepłej wody i olej.

Oprószyć stolnicę mąką i wyrabiać ciasto.

Ugniatać, rozciągać, zawijać przez ok. 10 minut.

Jeśli ciasto będzie gładkie, można przestać.

Ostrożnie z dodawaniem mąki.

Miskę natłuścić olejem i włożyć kulę ciasta do niej.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jeśli wyrosło dwukrotnie, ponownie zagniatamy.

Podzielić na dwie części i zrolować.

Wałki dzielić na 5 kawałków.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub natłuszczonej i przykryć ściereczką na 20 – 30 minut.

Piec 8 – 10 minut w 225 C.

Schłodzić i przykryć ściereczką, żeby zbytnio nie wyschły.

 

 

Źródło

Comment on this post