Wegańska krówka-ciągutka
4 szklanki cukru pudru
½ filiżanki kakao
½ szklanki mleka sojowego
2 łyżki margaryny
1 ½ łyżeczki wanilii
½ filiżanki kawałków czekolady
1 szklanka cukierków ślazowych
½ szklanki siekanych orzechów
Blaszkę 22,5 cm x 22,5 cm wymościć papierem do pieczenia i rozprowadzić tłuszcz.
Przesiać cukier puder i kakao razem do dużej miski, dodać kawałki czekolady i odstawić.
W małym garnuszku rozgrzać mleko i margarynę na średnim ogniu. Mieszać, aby się nie przypaliło.
Gdy mleko silnie się zagotuje, wsypać suchą mieszankę kakaową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, dopóki wszystko się nie połączy.
Wlać do wanilii, potem cukierki ślazowe i orzechy.
Krówkową masę wylać na blaszkę i schłodzić w lodówce przez cały dzień lub dłużej, aby masa stężała.
źródło
½ filiżanki kakao
½ szklanki mleka sojowego
2 łyżki margaryny
1 ½ łyżeczki wanilii
½ filiżanki kawałków czekolady
1 szklanka cukierków ślazowych
½ szklanki siekanych orzechów
Blaszkę 22,5 cm x 22,5 cm wymościć papierem do pieczenia i rozprowadzić tłuszcz.
Przesiać cukier puder i kakao razem do dużej miski, dodać kawałki czekolady i odstawić.
W małym garnuszku rozgrzać mleko i margarynę na średnim ogniu. Mieszać, aby się nie przypaliło.
Gdy mleko silnie się zagotuje, wsypać suchą mieszankę kakaową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, dopóki wszystko się nie połączy.
Wlać do wanilii, potem cukierki ślazowe i orzechy.
Krówkową masę wylać na blaszkę i schłodzić w lodówce przez cały dzień lub dłużej, aby masa stężała.
źródło