Ciasteczka kruche

Published on by Sufrin

veg--ciasteczka-z-bento.jpg

 

- 170g margaryny w temperaturze pokojowej
- 40g cukru pudru
- skórka z dwóch cytryn i sok (oryginalny przepis mówi, aby dodać 2 łyżki)
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250g mąki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
-1/4 łyżeczki grubej soli

W misce połącz miękką margarynę i cukier puder. Musimy doprowadzić do lekko pieniącej się konsystencji.
Dodać skórkę i sok z cytryny i wanilii. Wymieszać ponownie.
W drugiej misce połączyć mąkę, skrobię kukurydzianą i sól.
Dodaj margarynę podczas mieszania. Łyżką dobrze mieszamy.
Podzielić ciasto na dwie części.
Zapakować w folię jedno ciasto i rozwałkować je w niej.
Uformować wałek o grubości 3-5 cm.

Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Umieścić w zamrażarce na 30 minut (lub godzinę w lodówce).

Podgrzać piekarnik do 180 stopni. W zależności od pieca.
Usunąć jeden kawałek ciasta z zamrażarki, ciasto musi być zimne.

Pokroić w plasterki od 0,5 do 1 cm.
Położyć na blaszce do pieczenia lub papierze pergaminowym.
Piec 13/10 minut, aż ciasteczka zaczną brązowieć.
Niech ostygną co najmniej 5 minut.

 

 

 

 

 

Źródło: frenchbento.canalblog.com

Published on Ciasteczka

Comment on this post