Kuchnie świata- Czechy

Sunday 26 december 7 26 /12 /Dec 10:48

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7hLMcUko62ZeEOsHb49zSir0fgU24vvWVtiJ_ydkiOPpEcyt8Gg

 

buchty na páře (w Czechach) lub parené buchty (na Słowacji)

 

41/2 filiżanki mąki pszennej

2 filiżanki ciepłego mleka roślinnego lub wody

1/3 filiżanki cukru

30g świeżych drożdży

1 "jajko" = 1 łyżka siemienia lnianego mielonego z 3 łyżkami wody

szczypta soli

2 łyżki oleju

ulubiony dżem lub powidła

W misce zmieszać ciepły płyn i cukier.

Wkruszyć drożdże i odstawić na 5-8 minut.

W dużej misce połączyć mąkę, sól, "jajka", olej.

Dodać rozczyn drożdżowy i dobrze wymieszać.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Nastawić piekarnik na 175 st. C na 50 minut.

Ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.
Ciasto podsypać mąką i wyrabiać dłońmi kilka minut.

Rozwałkować i wykrawać kwadraciki.

 

 

http://3.bp.blogspot.com/_dwbfN3X9eB8/TNm5SLYvW_I/AAAAAAAABqk/2gZTGiCjPXw/s400/009.JPG

 


Powinny mieć 3" x 3" cm.

Położyć w centrum każdej łyżeczkę dżemu.

Zakleić dobrze i gotować na parze.

 

http://2.bp.blogspot.com/_dwbfN3X9eB8/TNm8NUpp_MI/AAAAAAAABq8/sF2EVe9Gu_Q/s400/011.JPG

 

Gotować 10-12 minut.

 

 

źródło

By Sufrin - Posted in: Kuchnie świata- Czechy
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 21 december 2 21 /12 /Dec 18:43

507597590_6bbcbf9f50.jpg

 

Knedliki i uśmiech czyha nie tylko na Czecha.

By Sufrin - Posted in: Kuchnie świata- Czechy
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 21 december 2 21 /12 /Dec 18:41
By Sufrin - Posted in: Kuchnie świata- Czechy
Enter comment - View the 0 comments
Monday 20 december 1 20 /12 /Dec 21:25

 

2950425331_26a463fb89.jpg

 

houskove knedlíky

 bułczane,

 

bramborové knedlíky

ziemniaczane 

 

 

 

 

 

ovocné knedlíky [owocne knedliky]

knedliki owocowe – czyli nasze knedle z owocami – istnieją ich dziesiątki rodzajów

 

guláš [gulasz]
oczywiście najlepiej podany z knedlikiem, ale nie ziemniaczanym, lecz bułkowym „houskový knedlik“ – oczywiście gulasz też ma dziesiątki, jeśli nie setki odmian,, świetna jest też czeska zupa gulaszowa;

 

buchty [buchty]
to też nie jest nazwa jednej potrawy, ale całe grupy potraw, „buchty” to ciastka drożdżowe z nadzieniem lub np. kruszonką itp. (choć mogą być też bez drożdży,) każda gospodyni ma swój własny przepis na „buchty”

 

potrawy typowo warzywne:

smażony kalafior (smažený květák)

smażone pieczarki (smažené žampiony), również panierowane.

Do tych dań najlepiej zamówić frytki (hranolky)


 

505607183_6a0ee69991.jpg

bądź krokiety ziemniaczane (bramborové krokety).

 


2121837228_d0bccc175a.jpg

 

koláč

Placek, którego nadzienie otacza od spodu i brzegów ciasto;

 

 

przyrządzane na różne sposoby naleśniki (palačinky) lub rolady (zavíny)

 

 

 

 


4568049396_f87f8dc46f.jpg

 

bramborák [bramborak]
czyli placek ziemniaczany, w Czechach placki je się jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do dań, jeśli ktoś lubi placki na słodko, powinien uważać zamawiając je w czeskiej restauracji, ponieważ bardzo często dostanie placki bardzo obficie doprawione startym czosnkiem;

 

zupa ziemniaczana, soczewicowa, gulaszowa,

 

rajská polévka

pomidorowa,

 

cibulačka

cebulowa,

 

česnečka, česneková polévka

zupa czosnkowa

 

 

***

Fragmenty z przewodnika turystycznego "Czechy. Gospoda pełna humoru". Autor: Izabela Krausova-Żur. Wydawnictwo Bezdroża.

***

www.eczechy.pl/kuchnia/kuch_jedz.htmlink

By Sufrin - Posted in: Kuchnie świata- Czechy
Enter comment - View the 0 comments
Monday 20 december 1 20 /12 /Dec 21:14

http://i391.photobucket.com/albums/oo358/dorota20w/IMG_5585a-1.jpg

 

knedliki ziemniaczane „bramborové knedlíky“

 

Składniki:

500 g gotowanych ziemniaków

80 g mąki

80 g kaszy manny

sól

 

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać resztę składników, wyrobić ciasto.

Z ciasta uformować podłużne wałki.

Zagotować wodę, osolić, włożyć knedle i gotować ok 15 – 20 min. W czasie gotowania odwracać je.

Gotowe knedle wyjąć, pokroić na plastry.

 

źródło

By Sufrin - Posted in: Kuchnie świata- Czechy
Enter comment - View the 0 comments

Overview

Search

Recommend

Create your blog for free on over-blog.com - Contact - Terms of Service - Earn Royalties - Report abuse - Most commented articles