WARTOŚCI ODŻYWCZE

Monday 20 february 1 20 /02 /Feb 18:02

http://www.fullcircleseeds.com/static/images/productimage-picture-scorzonera-264.jpg

 

 

Podobna do salsefii, więcej informacji można znaleźć w tym miejscu. Przypomina też szparagi, ale jej smak jest wyraźniejszy i bardziej sycący. .

 

Należy do dwulistnych roślin z gatunku astrowatych, wśród nich karczoch, cykoria (również sałatowa) czy słonecznik bulwiasty.

 

Termin skorzonela pochodzi od hiszpańskiego escurco i oznacza "Wąż", stąd też polska nazwa wężymord. W czasach starożytnych przypisywano mu właściwości lecznicze  ran po ukąszeniu  żmii oraz zwalczające objawy dżumy.

  Uprawiana od niedawna (około 1700 roku) i dzisiaj zadomowiła się w Krajach Beneluksu, Francji czy niemieckiej Bawarii. 


Średnica korzenia: 3-4 cm, a długość: 30-50 cm. Skórka korzenia może być zabarwiona na brązowo lub czarno. W niej znajdują się przewody mlekowe, dlatego przy obieraniu płynie sok, który szybko przybiera brązowy kolor.

 

Przy zakupie warto zadbać o to, aby korzonki były proste, grube, a miąższ biały i jędrny.

 

Jego smak jest lekko gorzkawy, ale przyjemny i wyrafinowane, dlatego stanowi element zdrowej diety .
Pasuje do jabłek, marchewek, orzechów, grochu. Sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, gotowana, smażona, pieczona, jako nadzienie.
  
 
Rośnie w klimacie umiarkowanym, sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie.

 

Wartości odżywcze

Zawiera sód, potas (promuje aktywność nerek), magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, cholina (łagodzi ból gardła), karoten, witaminy: A, E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Jest bardzo korzystne dla osób starszych i rekonwalescentów, i dla diabetyków ze względu na zawartość inulinę glikozową, która z kolei zawiera fruktozę. Ma lekko przeczyszczające.

 

źródło

 

 

http://2.bp.blogspot.com/_2yXNPBOS1b4/TUV2W8zRh-I/AAAAAAAAAys/Wy-m-j6QrRA/s1600/skorzonera+z+rondelka.jpg

 

 Skorzonela w sosie winegret

Składniki:  

500 g  skorzoneli,  

1 cytryna,

natka pietruszki,

3 łyżki  oliwy z oliwek lub oleju,  

1 łyżka octu jabłkowego,

sól.

 


Za pomocą skrobaczki do roślin obrać ze skórki.

 Zanurzyć korzenie w wodzie zakwaszoną sokiem z cytryny, aby uniknąć sczernienia.

 Pozbawić  twardych części.

Pociąć na małe kawałki, jeśli mamy włóknisty egzemplarz to nawet w cienkie paseczki.

 Gotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny.

W miseczce lub do słoiczka wlać sok z cytryny, sól, olej i ocet. Wymieszać.

   Polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

źródło

 

 

 

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Thursday 27 october 4 27 /10 /Oct 17:47

Newspaper-icon.png

 

Uczony wedyjski dr David Frawley opisuje żywność satwiczną jako nie tylko wegetariańską, ale również pokarm bogaty w Pranę (siłę życiową). Dlatego tak ważna jest dbalośc o pożywienie organiczne i świeże. Warto nabywać owoce i warzywa ze znanych źródeł i jak najmniej przetworzone. To wymaga unikania konserw i przetworów spożywczych, żywności wyhodowanej na nawozach chemicznych. Dużą rolę odgrywa także proces spożycia świeżej żywności.

 

źródło

 

 

motylek różowy gif

 

Pożywienie powinno być jedzone powoli, starannie żute, świadomie i z poczuciem  wdzięczności.


Lista produktów satwicznych


Adzuki fasola, Amarantus, Ananasy, Anyż, Arbuzy.

 

Banany, Basmati Ryż, Bataty (pataty), Bób, Brokuły, Brukiew, Brukselka, Brzoskwinie, Burak.

 

Cantaloupe melon, Ciecierzyca (cieciorka), Cukinia,  Cynamon, Czarna fasola, Czarna porzeczka, Czarne oczko fasola, Czereśnie.

 

Daktyle (świeże), Dynia, Dyni nasiona.

 

Endywia.

 

Figi (świeże lub suszone).

 

Gałka muszkatołowa, Ghee, Gorczyca, Granaty, Grejpfruty, Gryczana kasza, Gryka.

 

Herbata liściasta.

 

Imbir.

 

Jabłka, Jagła (proso), Jeżyny,  Jęczmienna kasza, Jęczmień.

 

Kabaczek, Kapusta (czerwona i biała), Kapusta pekińska, Kalafior, Kalarepa, Karczochy, Kardamon, Karob, Kasztany jadalne (marony), Kiełki fasolowe, Kokos, Kolendra, Kukurydziana kasza, Kurkuma, Kwiaty jadalne.

 

Lassi, Laskowe orzechy, Lima fasola.

 

Macadamia orzechy, Mango, Marchewka, Marony (kasztany jadalne), Migdały, Miód naturalny, Mleko (organiczne, niepasteryzowane), Morele, Mleko matki, Mung fasola, Miłorząb.

 

Nerkowce orzechy.

 

Ogórki, Owies, Owsiane płatki, .

 

Papaja, Pasternak, Pataty (bataty), Pekany orzechy, Pietruszka korzeń, Pistacje orzechy, Pinto fasola, Pomarańcze, Proso (jagła), Pszenica.

 

Quinoa.

 

Rodzynki, Ryż, Ryż dziki.

 

Sałata, Seler naciowy, Sezam, Siemię lniane, Soczewica, Soja, Sojowe mleko nie pasteryzowane, Syrop klonowy, Szpinak, Szparagi, Słonecznik, Soki świeżo wyciskane, Szafran.

 

Śliwki

 

Tangerynki, Teff, Truskawki.

 

Włoskie orzechy, Winogrona, Wiśnie.

 

Yacon, Yams.

 

Żurawina, Żyto.

 

Pożywienie satwiczne

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Friday 15 july 5 15 /07 /Jul 14:23

Zdrowie kobiety zależy od jej pożywienia

 Dobrze zbalansowana dieta jest podstawą zdrowia. Kobiety, jaki i mężczyżni, powinny cieszyć się różnorodnością pożywienia. Warto, aby w menu zagościły produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i zdrowe tłuszcze. Kobiety mają specjalne potrzeby, które ewoluują w trakcie całego życia.

Dobrze jeść

Składniki odżywcze dostarczaja energii zapracowanym kobietom i zapobiegają rozwojowi chorób. Zdrowa dieta każdego dnia powinna skladać się z:

  • przynajmniej trzech 28 gramowych posiłków pełnoziarnistych, jak zboża, kasze, płatki zbożowe, pieczywo, makarony, brązowy ryż,
  • 3 posiłki niskotłuszczowe, jak: mleko roślinne, jogurt roślinny czy ser zbożowy,
  • 140 do 168 gramów białka pochodzącego z roślin strączkowych (fasole, ciecierzyca, groch, soczewica),
  • 2 szklanki owoców (dowolne, np. jabłka, jagody, melon, pomarańcze, banany czy gruszki),
  • 2 ½ szklanki warzyw ze szczególnym wskazaniem na zielone rośliny liściaste (sałata, kapusta, jarmuż, szpinak, młode łodygi marchewki czy rzodkiewki), inne jak: dynia, papryka, grzyby, cebula, brokuły, marchewka.

Wysoko żelazowe pokarmy

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS86it5LoVMLB0fMqvspyUf2qhmVBOEzyiP-0T4EdMwNOWAXe7A

 

ŻeIazo to klucz do zdrowia i utrzymania energii. Niski poziom żelaza może być spowodowany cyklem menstruacyjnym czy problemem absorbowania tego minerału.

Żywność bogata w żelazo to: jarmuż, szpinak, fasole, soczewica oraz produkty wzbogacane, jak płatki żbożowe czy pieczywo. Dobrym źródłem jest także melasa - produkt uboczny przy produkcji cukru buraczanego oraz trzcinowego - a także spirulina. Żelazo lepiej jest przyswajane przez organizm, gdy jemy go z witaminą C oraz kobaltem. Witaminy znaleźc można w owocach (porzeczka czarna, czerwona papryka, brukselka, papryka zielona, kalafior, szpinak, truskawki), kobalt (grzyby (w tym drożdże), kozieradka i cykoria) .

Menu: płatki zbożowe wzbogacone w żelazo warto posypać truskawkami, szpinakowa sałatka z mandarynkami lub pomarańczami pociętymi w plastry, zupa z soczewicy z pomidorami.

Kwas foliowy w wieku rozrodczym kobiety

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT1ca7BQzoE_xzz3EkAhZ9f3XwdnU4hYQbaaPn3OX4LRi62E8dNHA

 

Kiedy kobieta wchodzi w wiek rozrodczy, potrzebuje uwzględnić w swojej diecie kwas foliowy, aby zapobiec defekt om rozwijającego się w jej ciele płodu. Potrzebna dawka to przynajmniej 400 mikrogram dziennie. Warto się upewnić, co do jego ilości. Kwas foliowy znajduje się w: ciemnozielone warzywa (brokuły, brukselka, fasola szparagowa, kapusta, liście pietruszki, sałata, szczypiorek, szparagi i szpinak), pomarańcze i sok pomarańczowy, banany, awokado, pomidory, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja), buraki, orzechy, słonecznik. Dodatkowo dysponujemy żywnością wzbogacaną w ten pierwiastek, jak: płatki zbożowe, ryż, pieczywo, spody do pizzy.

Menu: brokuły z burakami posypane słonecznikiem, sałatka z plastrów pomarańczy posypana orzechami, brukselka z pomidorami, fasola szparagowa ze szpinakiem, soczewica z kapustą, liśćmi pietruszki i sok pomarańczowy, banany na sałacie, salsa z awokado i pomidorami.

Zapotrzebowanie na wapń

Zdrowe kości i zęby są ważne ze względów zarówno estetycznych, jak i zdrowotnych. Kobiety potrzebują czerpać minerał z sezamu, migdałów, suszonych fig, okry, szpinaku, brokułów, tofu. Wapń utrzymuje kości w dobrej formie i zapobiega osteoporozie. 

Menu: truffle migdałowo-figowe, tofu ze szpinakiem pozypane sezamem, okragotowana na parze z dressingiem.

Jakie produkty warto ograniczyć

Aby zachować stabilną wagę ciała adekwatna do wieku, kobiety powinny unikać dodatkowych kilokalorii. 

  • należy ograniczyć napoje słodzone, alkoholowe, słodycze, wyroby cukiernicze i smażone w glębokim tłuszczu,
  • unikać dziennego nadlimitu alkoholu na dzień,
  • ograniczanie wysokoprzetworzonej żywności.

Kwasy tłuszczowe nasycone powodują choroby serca. Powinno się nadzorować ilość ich spożycia. 

Zbalansowana dieta i wystarczająca aktywność każdego dnia

Kobieca sylwetka jest mniej umięśniona niż męska. Organizm zawiera więcej tkanki tłuszczowej i jest mniejszy w stosunku do ciała mężczyzny. Kobieta nie potrzebuje zatem tak dużej ilości kilokalorii. Umiarkowana aktywność wymaga 1800 do 2200 kcal na dzień. Kobieta, która jest wysportowana, potrzebuje proporcjonalnie więcej energii z pożywienia.

Ćwiczenia są ważna częścią zdrowia. Regularna aktywność fizyczna pomaga utrzymać wagę w normie, mięśnie w dobrej kondycji i panowanie nad stresem.

 

 

źródło i Flickr

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 3 may 2 03 /05 /May 10:57

5500728076_c6b9957658.jpg

 

Pieprzyca siewna pochodzi z Azji i Afryki. To bomba witaminowa o charakterystycznym smaku i zapachu. Dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.

 

28 g to równowartość:

 

9 kcal,

1 g białka,

4 mg sodu,

1937 IU (39% zalecanego dziennego spożycia) witaminy A,

19,3 mg wit. C (32%),

0,2 mg wit. E,

1,52g wit. K (190% (sic!),

kwas foliowy 2,24g (6%),

witaminy z grupy B, a także minerały:

wapń 22,7mg,żelazo 0,4mg i fosfor 21,3mg to 2% zalecanego dziennego spożycia.

10,6 mg magnezu (3%),

potas 170mg (5%)

i mangan 0,2mg (8%).

Kwasy tłuszczowe omega-3 w rzeżusze wynoszą 21,3mg, a omega-6 42,6mg.

 

Jest też źródłem łatwo przyswajalnego jodu, dlatego poleca się ją osobą z niedoczynnościa tarczycy. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki.

 

Wspaniała w czasie przesilenia wiosennego, gdy organizm czuje się osłabiony i brakuje mu energii, a zależy nam na odporności.

 

źródło: Flickr

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 3 may 2 03 /05 /May 10:41

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuyWNwUYxX3iyEUuG-qZWuNCsLZAJ0uZLrAN83TuAvmJq0RK7h&t=1

 

Korzenie i liście chrzanu zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, fosfor czy magnez.

 

2993921553_025345e880.jpg

 

Produkty z chrzanem pomagają wzmocnić odporność naszego organizmu. Fitoncydy tkwiące w tej roślinie to naturalny antybiotyk. Działa bowiem bakteriobojczo, grzybobójczo i antywirusowo.

 

http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/images/horseradish-sauce.jpg

 

Pobudza także wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemiane materii i poprawia pracę wątroby i nerek.

 

źródło: Flickr, źródło_1, źródło_2

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Sunday 27 march 7 27 /03 /Mar 16:17

http://farm3.static.flickr.com/2110/1906449905_9850812838_m.jpg

 

Brukiew  (Brassica napobrassica) to warzywo korzeniowe z rodziny kapustnych (kalafior, jarmuż, kapusta, brukselka, brokuły, rzepa) o barwie fioletowej, białej, żółtej lub pomarańczowej. Twierdzi się, że jest narodową jarzyną Szwecji, inni zapewniają, że przybyła tam z Finlandii lub Syberii na początku 17 wieku. Ze Szwecji powędrowała do Szkocji, by rozprzestrzenić się po całej Wielkiej Brytanii i zadomowić w Północnej Ameryce.

 

Można określić jej smak jako wypadkową korzenia pietruszki i buraka. Jako warzywo jedzone jest głównie zimą ze względu na pożywność. Szybko rośnie i łatwo się ją przechowuje nawet kilka miesięcy.

 

Podczas I wojny światowej była głównym pożywieniem w wielu krajach. Ale zaklasyfikowano ją jako warzywo drugiego sortu. Zapewne stąd zła sława tego warzywa wśród wielu ludzi, pomimo że nigdy jej nie kosztowali.

 

Jego szwedzka nazwa "swede", angielska "rutabaga".

Sprawdzają się ugotowane (na parze lub w wodzie) i utłuczone na puree jak ziemniaki (słynne Rotmos, czyli puree z brukwi, ziemniaków i marchewki). Można ją dusić, grillować, smażyć i jeść na surowo!

 

Brukiew zapobiega w przypadku zaparcia. Jednak jest gazopędna i n ie powinna być stosowana przez osoby  cierpiące na choroby nerek. Brukiew zawiera więcej witaminy A niż rzepa.


 Jarzyna ta jednak zawiera cenne składniki odżywcze i smakowe. 
Substancje odżywcze w 450 gramach brukwi:

 
Kalorie: 177

Żelazo: 1,5 mg

 
Białka: 4,2 g

Witamina A: 2240 I.U.

 
Tłuszczu: 0,4 g

Tiamina: 0,29 mg

 
Węglowodany: 42,4 g

Ryboflawina: 0,30 mg


Wapnia: 254 mg

Niacyna: 3,6 mg


Fosfor: 150 mg

Kwas askorbinowy: 166 mg

 

 

źródło, źródło_2, źródło_3

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Friday 25 march 5 25 /03 /Mar 17:41

5548466618_e433a8f04e.jpg

 


  • natura termiczna neutralna, smak słodki,
  • przeczyszcza i powleka śluzem żołądek oraz jelita, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego,
  • polecane w następujących dolegliwościach: wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach,
  • bogate w tzw. fitohormony, a przez to zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej,
  • zapobiega zaparciom oraz działa pomocniczo przy biegunkach,
  • działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie,
  • wzmacnia śledzionę-trzustkę oraz okrężnicę,
  • łagodzi objawy suchego kaszlu - zwiększa wilgotności śluzówki,
  • zawiera witaminę E, lecytynę oraz flawonoidy - barwniki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, moczopędnym i przeciwzapalnym,
  • obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą
  • źródło kwasów omega 3,
  • wzmacnia odporność,
  • oczyszcza serce i naczynia krwionośne,
  • stosowane zewnętrznie łagodzi objawy suchej skóry oraz trądziku zmiękczając skórę, z tego samego powodu może być stosowane jako odżywka do włosów.

Jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych wzmacniających żołądek oraz przeczyszczających. W stanach wrzodowych żołądka wskazany w celu osłony żołądka.

 

 

źródło

i Flickr

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Wednesday 2 march 3 02 /03 /Mar 11:39

4352339823_3811508475.jpg

 

Kurkuma to jasnożółty proszek z korzenia tej przyprawy podobnej do imbiru. Jest popularna na Bliskim Wschodzie i często stosowana jako naturalny barwnik potraw. Kurkumina zawarta w przyprawie stymuluje wydzielanie żółci. Chroni także przez detoksykację, stymulowanie i oczyszczanie woreczka żółciowego.

1. To naturalny środek antyseptyczny i antybakteryjny używany przy skaleczeniach i oparzeniach.
2. Z kalafiorem zapobiega rozwojowi raka prostaty i zatrzymuje jego rozwój.
3. Zapobiega rozwojowi raka piersi.
4. Zapobiega czerniakowi.
5. Redukuje ryzyko pojawienia się dziecięcej białaczki.
6. Naturalny detoks.
7. Może zapobiegać i powstrzymać postępowanie choroby Alzheimera.
8. Redukuje i zapobiega stanom zapalnym.
9. Opóźnia pojawienie się multiple sclerosis.
10. Środek przeciwbólowy.
11. Niesie pomoc w otyłości metabolicznej i przynosi ulgę w walce z nadwagą.
12. Znana od dawna w medycynie chińskiej jako środek do walki z depresją.
13. Chroni przed artretyzmem i reumatyzmem.
14.  Zmniejsza skutki chemioterapii.
15. Zapobiega rakowi trzustki.

16. Pozytywnie wpływa na mielinizację komórek nerwowych.
17. Zatrzymuje rozwój naczyniaka.
18. Przyśpiesza gojenie ran, skaleczeń i uszkodzeń skóry.
19. Pomaga utrzymać skórę w dobrym stanie.

 

 

Stosowany do gotowania, napojów na ciepło, smażenia.


Rady:
- świetnie smakuje i barwi tofu czy ryż na żółto, aIe także do posypania warzyw i sałatek.

 

źródło i Flickr

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Wednesday 2 march 3 02 /03 /Mar 11:07

http://3.bp.blogspot.com/_vNn5dNeG0eQ/Se4Gr53vE4I/AAAAAAAAAKk/gMBin5KYLLw/s320/cantaloupe1.jpg

 

Cantalupe dostarcza witaminę A, C i B6.

 

Pochodzi z włoskiej wsi Cantalup i była uprawiana od 1700 roku przed Chrystusem. Ten owoc jest bogaty w mnóstwo witamin, walczy nawet z komórkami rakowymi, świetnie wygląda i dobrze smakuje.


Fakty o cantalupe:
1 szklanka = 56 kcal
1 szklanka = 112.5% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C
1 szklanka = 103.2% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A
1 szklanka = 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B6

*Cantalupe jest naturalnym źródłem błonnika, kwasu foliowego, niacyny i tiaminy.
*Na schorzenia związane z krążeniem! - Cantalupe zawiera adenozynę, która jest stosowana u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca, a także pomaga przy anginie.
*Walczy z rakiem! - Cantalupe zawiera substancje walczące ze zmutowanymi komórkami.
*Dla diabetyków! - cantalupe redukuje wysoki poziom cukrów.
*Palacze nikotyny potrzebują ananasa! - duża zawartość witaminy A chroni płuca palaczy. Cantalupe może uchronić ich życie, jeśli melon wejdzie w skład ich codziennej diety. 
*Walczy z problemami związanymi z menstruacją! Spożywanie maleona w czasie poprzedzającym menstruację zredukuje silne miesiączki i zakrzepy.
*Zapobiega katarakcie! Beta-karoten w Cantalupe zawiera naturalną witaminę A, która sprzyja narządowi wzroku i chroni przed kataraktą.

Rady:
1. Umyj skórę cantalupe przed obraniem
2. Zjadać zaraz po rozcięciu, gdy witaminy są jeszcze aktywne
3. Niedojedzony melon należy przechowywać w lodówce, aby zachować wartości odżywcze.
4.Cantalupe są od czerwca - sierpnia

 

źródło

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Wednesday 2 march 3 02 /03 /Mar 10:48

http://2.bp.blogspot.com/_vNn5dNeG0eQ/Sgl5ZY0xpQI/AAAAAAAAAN4/bZOXTcN23kU/s320/peas2.jpg

 

Strączkowe są bogate w kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, cynk, wapń i selen oraz witaminę B6.

 

Groszek zawiera zatem 8 witamin, 7 minerałów, dietetyczny błonnik i białko.

 

W szklance groszku znaleźć można do 35% dziennego zapotrzebowania na błonnik i 6,4 g białka - to więcej niż zawierają 2 łyżeczki masła z orzeszków ziemnych!

 

Wiele warzyw, które są bogate w błonnik i białko, jest przy tym wysokokalorycznych. Groszek jest wyjątkiem!


Rady:
- Groszek w puszce / konserwowy jest ciężkostrawny, zawiera mnóstwo soli i pozbawiony jest większości jego wartości odżywczych - najlepiej jeść go na surowo
- Suchy groch zatrzymuje swój błonnik i białko i nadal jest pełnowartościowy
- Żółty groch jest warty wypróbowania

 

źródło

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments

Overview

Search

Recommend

Create your blog for free on over-blog.com - Contact - Terms of Service - Earn Royalties - Report abuse - Most commented articles