750 grammes
All our cooking blogs Follow this blog Administration + Create my blog
Pseftokeftedes - pomidorowe placki

Pseftokeftedes - pomidorowe placki

Mój ulubiony przepis na wykorzystanie pomidorów w wersji smażonej. Na 4-6 porcji: 1 ½ szklanki pomidorów, pokroić ½ szklanki cebuli, posiekać 1 łyżka natki, posiekać 2 łyżki świ eżej mięty, posiekać szczypta oregano 1 szklanki mąki (najlepiej dostosować...

Read more

Naleśnik z cukinii

Naleśnik z cukinii

Nadal jestem pod wrażeniem zielonych naleśników, podpłomyków i pieczywa. Stąd zaczerpnięty ze źródlanych inspiracji pomysł na takowy wypiek. Główną rolę pełni cukinia, ale z łatwością zamienić ją można na kabaczka, dynię, patisona. Zioła użyte do naleśnika...

Read more

Oreillettes - prowansalskie faworki

Oreillettes - prowansalskie faworki

To cienkie ciasto smażone jak pączki prosto z Prowansji. Aromatu i smaku nadają cytrusy. * skórka z 1 pomarańczy * skórka z 1 cytryny * 500 g mąki * 50 g cukru + 100 g cukru pudru * 50 g masła/margaryny/ 40g oleju * 3 jajka * 1 łyżka wody kwiatu pomarańczy...

Read more

Pompe à huile - drożdżówki z Prowansji

Pompe à huile - drożdżówki z Prowansji

Na 8 porcji: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 75 g cukru pudru 2 szklanki oliwy z oliwek skórka z 1/2 pomarańczy Zaczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Do większej części...

Read more

Pates de coing - ciasteczka z pigwy

Pates de coing - ciasteczka z pigwy

Kolejny przepis na deser z bożonarodzeniowego stołu. W roli głównej pigwa. Pigwa to owoc przypominający niezgrabną gruszkę. Zawiera dużo pektyny, dlatego dobrze się żeluje pod wpływem gotowania czy smażenia. 1300g świeżej pigwy lub 1 kg gotowanej 800g...

Read more

Calisson - ciasteczka z Prowansji

Calisson - ciasteczka z Prowansji

Te ciasteczka to specjał bożonarodzeniowej uczty w Prowansji. Są serwowane obok dwunastu innych deserów. Masa: 80 g migdałów 120 g suszonych owoców 50 ml wody Owoce podgrzać w wodzie. Zmiksować z obranymi ze skórki migdałami. Masę rozsmarować na papierze...

Read more

Tarta jabłkowa - placek z rozetką

Ciasto: 1/2 szkl. otrębów pszennych 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki mielonych migdałów lub ziarna sezamu 1/3 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka roślinnego 1/3 szkl. oleju roślinnego Nadzienie: 500 g prażonych...

Read more

Szarlotka na kruchym cieście

I warstwa ciasta: - 1 szkl. mąki - 7 łyżek margaryny roślinnej - 1/4 szkl. cukru lub 3-4 łyżki ksylitolu Nadzienie: - 4 jabłka, pokroić na cząstki - 3/4 szkl. brązowego cukru - 3 łyzki soku z cytryny - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka starteg gałki muszkatołowej...

Read more

Knäckebröd, czyli szwedzki chleb chrupki

Na 12 chlebków średniej wielkości: 7 g świeżych drożdży*, 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru, 1/3 szklanki (70 ml) mleka roślinnego, 150 g płatków owsianych, 400 g mąki żytniej, 1 łyżeczka mielonego kminku, opcja, sól. Do pokruszonych drożdży dodać...

Read more

Szarlotka

Szarlotka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych!) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody...

Read more

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 40 50 60 70 80 90 > >>