Zupa z soczewicy lub grochu

Published on by Sufrin

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqXk2j0WbjWu6bzXG1J8DOiloRUsT5m1B1vvCaTC3kSh1Y_HU&t=1&usg=__pm2ZbK4pQGkphoRwC-MC2MSyB-s=

 

1 szklanka grochu lub soczewicy

1 cebula

1 ząbek

2 marchewki

seler (kawałek korzenia lub łodyga) lub 2-3 łyżki sosu pomidorowego / koncentratu

4 szklanki bulionu

liść laurowy

majeranek lub 2 łyżeczki kminku

oregano

olej

sól

 

Poprzedniego dnia namoczyć groch. Soczewica zielona nie potrzebuje tego procesu, a wariant czerwony gotuje się jeszcze krócej.

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju w garnku do zupy.

Dodać bulionu, soczewicę lub groch i przyprawy.

Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Zupę można zmiksować na krem.

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5kycFIC6QuUO-sjh-drzOBbkGlU7m1BFz6z-zihr4pOzUGCo&t=1&usg=__CBQaoyIJWVQXd-xkmbc3-wsJ5uw=

 

Źródło: Dziecko

Published on Zupa

Comment on this post