Zimowe menu

Published on by Sufrin

 

Śniadanie:

 

http://4.bp.blogspot.com/_lLZ4ovxIk_M/TDT_AbFMjdI/AAAAAAAAANg/3_9YYF1i3G0/s1600/232663421_178472c111.jpg

 

Ryż z cynamonem na mleku

 

♥ 200 g ryżu
♥ 3/4 l. mleka sojowego
♥ 8 łyżek cukru
♥ 1/2 cukru waniliowego
♥ 1/2 cukru cynamonowego
♥ skórka z 1 cytryny

 

Ugotować ryż w dużej ilości wrzątku przez 4-5 minut (zanim będzie "al dente").

Osączyć dobrze i doprowadzić do wrzenia, tym razem w 1/2 litra mleka sojowego z cukrem, wanilią i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać i gotować przez 5 do 8 minut lub zmięknie ryż.

Zdjąć z ognia, dodać pozostałe mleko sojowe i schłodzić w lodówce.
Rozlać do poszczególnych misek lub kubków i podawać z cynamonem posypanym na wierzchu.

 

 

Obiad:

 

http://2.bp.blogspot.com/_6KRo-dmHHWA/TOHvDAWBLWI/AAAAAAAAAiU/1CaLpCRCkXc/s1600/warty+pumpkin+baked.jpg

 

Dynia z piekarnika z przyprawami

 

Wersja 1

Dynię obrać ze skórki i pociąć w długie paski,
polać dressingiem z oliwy, imbiru drobniutko posiekanego i czosnku i sosem sojowym.
Rozłożyć na blachę na papier do pieczenia i piec w 200 °C przez 15-20 minut.

 

wersja 2

Pokroić na kawałki. Posolić, doprawić chili oraz (bardzo ważne ze względu na smak) kuminem, dodać oliwę i dokładnie wszystko wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były pokryte przyprawami oraz oliwą. Następnie dynięprzełożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Zapiekać do zrumienienia.

 

Kolacja:

 

4634318265_d3c3114e40.jpg

 

Sałatka z ciecierzycy

1 filiż. gotowanej ciecierzycy

¼ filiż. czerownej papryki

¼ filiż. marchewki

2 łyżki szalotki (może być czerwona)

2 łyżki oliwek (np. zielone)

1 łyżka świeżych ziół (np. bazylia)

 

Dressing:

1 łyżeczka musztardy

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki kminku

szczypta  cynamonu

¼ łyżeczki oregano

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 

1 łyżka octu jabłkowego

3 łyżki wody

sól do smaku

 

Metoda: pokroić warzywa, zrobić dressing i polać mieszankę ciecierzycy z warzywami. Przed podaniem zamknąć w lodówce na 2 godziny.

Published on Menu veg - jadłospis

Comment on this post