Ziemniaki z kukurydzą i pomidorami

Published on by Sufrin


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1EYj_Wa0uX79ghdFiEPqlAL5KD3Xwn-F-P3YlEPkTRu19gGA&t=1&usg=__ePfXir3SRBzCNc7psW53x9w7Kek=


1 szalotka, drobno posiekać
1 łyżeczka sól
1/4 - 1/2 filiżanki białego wina
500 g ziemniaków, obrać i pokroić w małe kostki
4 kolby kukurydzy, wycięte z kolb kukurydzy
1 1/2 łyżeczki papryki, najlepiej słodkiego, wędzone (słodka papryka wędzona)
1/4 łyżeczki świeży tymianek
250g pomidorów, pokrojone

 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż pół gotowa w 10 minut. Odsączyć i przelać zimną wodą.

Cebulkę podsmażyć na patelni z oliwą. Ziemniaki przełożyć na patelnię z oliwą. Smażyć, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. Gdy ziemniaki są już prawie gotowy, dodać kukurydzę, wymieszać i smażyć przez 4-5 minut Następnie dodać do patelni papryki, tymianku i wlać wino do garnka. Dobrze wymieszać i dusić aż gotowane ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać pomidory i natychmiast podawać.

 

 

Źródło: http://sonulya.livejournal.com/

Published on Warzywa samodzielnie

Comment on this post