Ziemniaczany recykling

Published on by Sufrin

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxAMIv7HQYlNp7n8p9yG9TGfyAvazbPmSwe2J51WDeaa6TCmf7cg

ziemniaki odsmażane na patelni na oleju z cebulą, szczypiorkiem

 

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3B8HcPVxEtnWP5jevxY0X0BGFPvT13VRXhP1SWuC0iOaCt8s-kRvHWvmurw

kluski ziemniaczane 

Surowe ziemniaki utrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane).

Następnie łączy się je z ziemniakami z wczorajszego obiadu.

Dodać trochę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli.

Ciasto dokładnie wyrobić ręką, a następnie formować małe kluseczki.

Wrzucać do gotującej się i osolonej wody.

 

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPb3ONeBwO39B2lThn-wgbViPF1UWGL0gYsy4dPxNqWOcdi5up

kopytka

 

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMUF3XcGQA_IyWn1dq4KvLrStuXIbwhlvRzBuSvMYz0JADWsY7

kluski śląskie

Ziemniaki z wczorajszego obiadu zmielić.

Przełożyć do miski i wygładzić powierzchnię.

Wyjąć czwartą część ziemniaków i uzupelnić to brakujące miejsce mąką ziemniaczaną.

Dodać trochę soli i resztę ziemniaków.

Wymieszać, a z powstałego ciasta formować kuleczki wielkości mandarynki.

W każdej zrobić kciukiem małe wgłębienie.

Gotować w osolonym wrzątku.

 

 

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEQNkwIPYG3HPpi1FOPeYTeRYHUDehdxDjwW3ML8BkgpfYXriZjw

smażone placki a la kopytka

Zrobić ciasto jak na kopytka.

Formować ręką małe placuszki i kłaść na patelnię.

Podawać z ketchupem w wersji wytrawnej lub na słodko.

 

 

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQNkEJxNWR6r82_Sq5UrvxqG3xg6VOWJjoiMEyYQaq_rx2jcJZDIV_jkUzY

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ziemniaki zmielić, dodać "jajko" i mąki tyle, aby ciasto nie było klejące (tak jak na kopytka, tzn. ziemniaki podzielić na 4 części i do czwartej dodać mąki), szczyptę soli, cebulę drobno pokrojoną i zeszkloną na oleju.

Wyrobić ciasto, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

 

 

źródło

Comment on this post