Zapiekane cukinie w sosie pomidorowym

Published on by Sufrin

5221417616_806a4af0dc.jpg

 

• 2 młode cukinie
• 6 podłużnych pomidorów
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oregano
• 2 łyżki tartej bułki
• 5 łyżek posiekanej natki
• 100 g sera tofu typu feta
• sól


Cebulę i czosnek drobno posiekać i lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, wyciąć nasady szypułek, grubo posiekać, dodać do cebuli posypać oregano, przyprawić i solą.

Dusić, aż powstanie gęsty sos.

Cukinie umyć, ściąć końce, przekroić wzdłuż, posolić.

Tartą bułkę wymieszać z natką pokruszoną fetą.

Posmarować masą połówki cukinii.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć sos pomidorowy, w sosie ułożyć połówki cukinii.

Zapiekać 25 min. w temp. 225 – 250 st.C.

 

źródło

Published on Gratin

Comment on this post