Zamiast jajek
Proszek do pieczenia & Soda:
1 jajko = 1-1/2 łyżki proszku + 1-1/2 łyżki ciepłej wody + 1-1/2 łyżki oleju (zrobić rozczyn)
1 jajko = 1-1/2 łyżki proszku + 1 łyżka ciepłej wody + 1 łyżka octu jabłkowego (zrobić rozczyn)
1 jajko = 2 łyżeczki sody + 2 łyżki ciepłej wody (zrobić rozczyn)
1 jajko = 2 łyżeczki sody + 2 łyżki ciepłej wody+ 1/2 łyżeczki oleju (zrobić rozczyn)
1 jajko = 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka octu (zrobić rozczyn)
Mąka:
1 jajko = 1 łyżeczka mąki sojowej + 1 łyżka wody (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 3 łyżki wody + 3 łyżki mąki + 1-1/2 łyżeczki margaryny + 1/2 łyżeczki proszku (zrobić rozczyn)
Owoce:
1 jajko = 1/4 szklanki prażonych jabłek lub owocowego puree (use: binding and moisture)
1 jajko = 1/4 szklanki puree z dyni lub cukinii (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 1/4 szklanki puree z moreli lub suszonych śliwek (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 1/2 miazga z banana (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 1/2 miazga z banana + 1/4 łyżeczki proszku (zrobić rozczyn)
Orzechy & Ziarna:
1 jajko = 3 łyżki masła orzechowego
1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody (odstawić na 10 minut; rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 1/8 łyżeczka proszku + 3 łyżki wody (odstawić na 10 minut; zrobić rozczyn)
1 jajko - 1 łyżeczka babki płesznik[ babki śródziemnomorska (Plantago psyllium L.)]+ 1/4 szklanki wody (odstawić na 5 mintu; rozwodnić i połączyć)
Soja:
1 jajko = 1-1/2 łyżki lecytyny sojowej w granulkach + 1-1/2 łyżki wody + 1 łyżeczka proszku (zrobić rozczyn)
1 jajko = 1/4 szklanki silken tofu (rozwodnić i połączyć)
Skrobia:
1 jajko = 2 łyżki arrowroot (mąka manioku, tapioki, maranta) + 1 łyżka wody (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 2 łyżki mąki kukurydzianej + 1 łyżka wody (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 1-1/2 łyżeczki "Ener-G" zamiennika jajka + 2 łyżki ciepłej wody (ubić widelcem; zrobić rozczyn)
1 jajko = 1-1/2 łyżeczki tapioki / mąki kukurydzianej + 1-1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/8 łyżeczki proszku + szczypta gumy ksantanowej + 3-1/2 łyżki wody + 1 łyżeczka oleju (whisk to froth; zrobić rozczyn)
Inne:
1 jajko = 1 łyżeczka drożdży rozpuszczonych w 1/4 szklanki ciepłej wody (zrobić rozczyn)
1 jajko = 3 łyżki oleju + 1 łyżki wody (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 3 łyżki wegańskiego majonezu (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 3 łyżki miazgi z fasoli (rozwodnić i połączyć)
1 jajko = 3 łyżki miazgi z ziemniaków (rozwodnić i połączyć)
Białko jajka:
1 białko jajka = 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej + 1/4 szklanki wody (odstawić na 5 minut, ubić; zrobić rozczyn)
Żółtko jajka:
1 żółtko jajka = 1-1/2 łyżki lecytyny sojowej w granulkach + 2 łyżeczki wody (rozwodnić i połączyć)