Zakwas do żurku

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSELP0hmUbqVKLII4qjrGRBoGV1kTakvJtmPtKhtKVhIm2r5Xe1

 

6 łyżek mąki żytniej

litr ciepłej wody

3 ząbki czosnku

 

opcjonalnie:

1 łyżeczka majeranku

liść laurowy

skórka z chleba (najlepiej razowego)

1 łyżka płatków owsianych

 

Mąkę wsypać do glinianego naczynia lub sklanego słoja.

Zalać wodą, dodać czosnku i wybrany składnik(i) opcjonalne.

Odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni.

Jeśli do kiszenia wybrałeś skórkę chleba, należy ją wyrzucić po dwóch dniach!

Czas kiszenia zależy od temperatury.

 

Przygotowując zakwas na żurek, zawsze warto go sobie zostawić. Gdy następnym razem będziesz przygotowywać zakwas, np. za tydzień, to zamiast skórki dodać trochę zakwasu.

 

 

źródło

Published on Zupa

Comment on this post